JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Brittiska halvledaruppstickaren tar in 2,5 miljarder kronor

Pragmatic Semiconductor, som utvecklat en process för att skriva ut både digitala och analoga konstruktioner på en tunn och flexibel polymerfilm, har säkrat 231 miljoner dollar. Pengarna ska användas till en volymfabrik.

Ett billigt sätt att ge alla objekt en unik identitet vare sig det handlar om ett konstverk på Nationalmuseum eller en mjölkkartong. Dessutom tillverkad i en process baserad på polymermaterial, inte kiselskivor.

Tillverkningsprocessen som Pragmatic döpt till FlexIC (Flexible Integrated Circuit) har betydligt kortare cykeltid än motsvarande halvledarprocess. Det ska gå att få fram fungerande kretsar på fyra veckor från tape-out till kretsar i handen. För kiselprocesser tar det många månader.

Tekniken passar för kretsar med några tusen grindar där n-kanals transistorerna har en kanalbredd på 600 nm. Antalet metallager är begränsade till fyra men det går att göra både kondensatorer och motstånd.

Två tillämpningar som företaget lyfter fram är RFID-etiketter och NFC-kommunikation som bägge kan ge ett objekt en unik identitet men också möjligheten att interagera med omgivningen.

Företaget tog in 125 miljoner dollar i fjol i en C-runda och har nu fyllt på med ytterligare 231 miljoner dollar i en D-runda varav 70 procent kommer från brittiska investerare.

Pengarna ska användas för att bygga en tredje och fjärde åttatumslina i Durham, i nordöstra England. Planen är att bygga upp till åtta linor de kommande fem åren.

Huvudkontoret och en mindre produktionslina finns i Cambridge.

För att ytterligare sänka tröskeln för kunderna arbetar företaget med att göra sitt PDK (Process Design Kit) kompatibelt med den öppna verktygskedjan OpenLANE. Förhoppningen är att inte bara industrin ska kunna dra nytta av detta, utan också att skolor ska kunna göra egna chips på ett sätt som varken varit ekonomiskt eller tidsmässigt möjligt tidigare.

Tusen grindar är visserligen väldigt lite men räcker till SERV, världens minsta Risc V-processor. I ett samarbetsprojekt har Harvard University och Pragmatic tidigare i år implementerat SERV i ett FlexIC vilket gör detta till världens första fysiskt flexibla Risc V-processor.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)