Med en komposit av kraftlignin som kontaktyta mot katodlagret blev solcellen mycket stabilare. Det berättar svenska forskare i en nyligen publicerad forskningsartikel.
Forskare vid Linköpings universitet och KTH har utvecklat en organisk solcell där en del av elektrontransportlagret kopplat till katoden i solcellen är gjort av så kallat kraftlignin hämtat direkt från trämassa.
Det visade sig att solcellen blev mycket stabilare än i tidigare försök då träbaserade material använts för att öka stabiliteten. Då användes lignin som behandlats kraftigt i olika kemikalier.
Det Linköpingsforskarna nu gjort är att använda en mycket mer ”rå” version av lignin som kallas kraftlignin som är en restprodukt från papperstillverkning. Kraftlignin har förmågan att skapa många vätebindningar vilket förklarar hur de kan stabilisera.
Organiska solceller av idag är gjorda av plast, eller polymerer som kommer från olja. Så trots att de är organiska är de inte så miljövänliga som de skulle kunna vara.
Endast en liten del av forskarnas cell är tillverkad av lignin. Men det långsiktiga målet är att bygga en solcell nästan helt gjord av trämaterial.
Mats Fahlman |
– Med den här studien kan vi visa att det är möjligt och ett första steg mot att byta ut material som idag är baserade på olja mot träbaserade alternativ, säger Mats Fahlman, professor vid Laboratoriet för organisk elektronik, LOE, vid Linköpings universitet.
– Organiska solceller kommer aldrig vara bäst när det gäller effektivitet. Men fördelen är att de är ogiftiga, hållbara och billiga. Kan de ligga på 15–20 procents effektivitet räcker det gott och väl för de flesta tillämpningar, säger Mats Fahlman.
Studien publicerades i Advanced Materials, (länk).