JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Volvo får miljardlån till ny elbilsplattform

Det är Europeiska Investeringsbanken, EIB, som lånar ut 420 miljoner euro till biltillverkaren Volvo. Pengarna ska användas för att ta fram en helt ny plattform till en elbil som ska bli lättare och få snabbare laddning.

EU har infört allt strängare miljöbestämmelser för vägtransporter med målet att alla nya personbilar som säljs ska vara utsläppsfria i mitten av nästa årtionde. Volvo vill nå dit senast år 2030 och lånet är en pusselbit för att komma dit.

Lånet på 430 miljoner euro räcker till forskning och utveckling, mjukvaruutveckling och att ta fram nya tillverkningstekniker för helt elektriska fordon.

Projektet förväntas resultera i säkrare och mer hållbar teknik för elfordon, inklusive minskad vikt och snabbare laddning, vilket kan bidra till att sänka trösklarna för att köpa en elbil, skriver Volvo i ett pressmeddelande.

Europeiska investeringsbanken ägs av dess medlemsstater och tillhandahåller långfristig finansiering för sunda investeringar i syfte att bidra till EU:s politiska mål.

EIB har tidigare stöttat bland annat Northvolt, Ericsson och Nokia med miljarbelopp.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)