I fjol startade kontraktstillverkaren Inission ett nytt affärsområde för elektronikutveckling kallat Inission Innovate. Nu inleds ett samarbete med norska Dynamic Precision och dess komponentdatabas Notefied.
Allt började för 25 år sedan när Anders G Johansen behövde uppgifter om elektronikkomponenter i sitt arbete.
– Försvarsindustrin var relativt drivande.
Anders G Johansen |
Han är idag delägare och försäljningschef for tjänster på Dynamic Precision.
Därifrån har databasen sedan vuxit till någonstans mellan 120 000 och 150 000 aktiva komponenter.
På vägen har en hel del hänt. År 2006 köpte kontraktstillverkaren Note verksamheten, som så småningom inkluderade fabriken i Oslo utöver databasen. 2011 såldes databasen tillbaka till Anders G Johansen (med stöd från andra) med 26 anställda, system, licenser och kundrelationer i Norge och Sverige. 2016 sålde Note även den förlusttyngda fabriken i Oslo med 40 anställda. Och i fjol köpte Note det norska företagets fabrik i Herrljunga.
Idag har Dynamic Precision ungefär 35 anställda i Norge, runt 50 i Polen och 3 i Stockholm. De sistnämnda sysslar med caddning av avancerade mönsterkort, medan fabriken och elektronikutvecklingen finns i Norge. Kontoret i Gdansk arbetar främst med Notefied, hårdvarukonstruktion, caddning, mekanikkonstruktion och komponentteknik, livscykel- och riskberäkning, MTBF och miljödatainsamling på komponentnivå samt IT-support för Notefied.
– Databasen används internt för många ändamål men de flesta av användarna är kunder som vi har ett nära samarbete med.
ABB (globalt) är en central användare, Kongsberg-gruppen i Norge (försvar, undervatten, marin, rymd) är några exempel bland många andra. Förutom Norge och Sverige finns det användare i USA, Tyskland, Brasil, Kina och Danmark.
– Inission är det första EMS-företaget som vi samarbetar med och där vi får möjligheter att utvecklas ännu mer i Sverige.
Notefied går att koppla till cadverktyg från Altium och Cadence (Orcad och Allegro) och innehåller mängder av data för varje komponent.
– Förr var det bara vanliga parametrar när man valde komponent till konstruktionen, det var inte så mycket leveransproblem och annat, säger Anders G Johansen.
Idag är läget ett helt annat.
Vi har genomlevt en pandemi med allvarliga leveransstörningar, konstruktörerna förväntas göra livscykelanalyser, riskanalyser och fundera på hur elektroniken ska bli grönare och mer cirkulär. De måste förhålla sig till Rohs, Reach och konflikmineraler liksom IPC-klassificeringar och andra krav från EU och andra marknadssegment. De måste ta koldioxidavtryck och digitala produktpass i beaktande.
Notefied kan också hålla reda på både tillverkarens och kundens artikelnummer.
Listan är långt ifrån komplett.
– Konsekvensen när man ska välja en enkel komponent som en resistor är så mycket högre idag eftersom det är så mycket du ska har med dig.
Det är här som Notefied vill hjälpa till. Databasen innehåller många av de uppgifter som kan avgöra valet av en komponent och som också behövs när man i detalj ska redovisa vad kortet innehåller. Dessutom har databasen skattningar på exempelvis sannolikheten för att få en falsk komponent när man väl kommit till produktionsstadiet.
– Det är tanken med Notefied, att du inte bara får en symbol och footprint utan mycket mer.
Det är kunderna som bestämmer vilka nya komponenter som ska adderas.
– Vi bygger symbol, footprint och mekanik. Adderar metadata. Vi gör det på 24 till 48 timmar beroende på arbetsbelastning.
Artikeln är tidigare publicerad i magasinet Elektroniktidningen. Prenumerera kostnadsfritt! |
Dessutom sker en kontinuerlig uppdatering av existerande komponenter i databasen när något förändras.