JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Vill gifta ihop radionätet med AI

AI-RAN Alliance debuterade igår på mobilmässan MWC. Gruppen samlar en rad tungviktare kring uppgiften att förena radiodelen av mobilnäten med AI.

Radionäten blir allt mer komplexa för att kunna hantera vårt ständigt ökande behov av kapacitet i kombination med nya, skräddarsydda tjänster som prioriterar trafiken, garanterar kvaliteten eller levererar positionsuppgifter. För operatörerna är det också viktigt att minimera effektförbrukningen och använda hårdvaran så effektivt som möjligt.

Här kan AI underlätta arbetet med att optimera näten samtidigt som tekniken öppnar möjligheter att erbjuda helt nya tjänster när AI-algoritmerna kan flyttas från molnet till servrar ute i näten. Tanken är att samma servrar ska nyttjas både för att optimera näten som för att köra nya tjänster som operatörerna kan erbjuda, liksom kundapplikationer. Dock måste nätet ges prioritet.

AI-RAN Alliance har tagit på sig uppdraget att omvandla visionerna till verklighet på vägen mot 6G. Organisationen har grundats av några av de namnkunnigaste bolagen. Från telekomsidan är det Ericsson, Nokia och Samsung, medan AWS och Microsoft representerar ”molnet”. T-Mobile och Softbank är operatörer plus att halvledarvärlden representeras av Nvidia och Arm.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)