JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Solcellsrekord i Uppsala

Uppsala universitet sätter nytt världsrekord i elektrisk effekt utvunnen ur CIGS-solceller: 23,64 procent. Det förra världsrekordet innehades av Japan och var på 23,35 procent. 

Mätningen har gjorts av ett oberoende mätinstitut. Siffrorna ligger inom felmarginalen för Uppsalas egna mätningar men kommer att användas för att kalibrera de egna mätmetoderna.

Marika
Edoff

– Även om det var ett bra tag sedan vi hade cellrekordet har vi ofta legat precis bakom de bästa resultaten, säger Marika Edoff.

Hon är professor i solcellsteknik vid Uppsala universitet och ansvarig för studien, som är ett samarbete mellan solcellsföretaget First Solars europeiska del i Uppsala (tidigare företaget Evolar) och solcellsforskare vid Uppsala universitet.

Solcellsmoduler av kristallint kisel, som är det mest använda solcellsmaterialet, omvandlar idag mer än 22 procent av solljuset till elektrisk effekt.

Ett branschmål inom solcellsforskningen är att kunna komma upp i över 30 procent verkningsgrad till rimliga produktionskostnader. Ett stort fokus är på tandemsolceller som är mer effektiva, men som hittills har varit för dyra för storskalig användning.

CIGS-solceller består av en glasskiva av vanligt fönsterglas, som har belagts med flera olika skikt, varje skikt med sin specifika uppgift. Det material som absorberar solljuset består av koppar, indium, gallium och selen (därav akronymen CIGS), med tillsats av silver och natrium. 

Forskningen finansieras av Energimyndigheten, EU, samt Vetenskapsrådet.

Läs mer i Uppsala universitets pressmeddelande.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)