JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Klart för sextumsskivor i Järfällas laserfabrik

Amerikanska Coherent lyfter tillverkningskapaciteten i både Sverige och USA genom att ta steget till sextumsskivor för sin indiumfosfidprocess.

Så sent som i februari 2017 var det tretumsskivor som gällde för produktionen även om det fanns funderingar att gå över till fyra tum.

– När vi kombinerar lasrar, modulatorer, förstärkare och vågledare på samma chip blir de ganska stora. Då behöver vi gå till större och större waferstorlek, sade Patrik Evaldsson, som är chef för Järfällafabriken, till Elektroniktidningen 2017.

Nu är det alltså dags att ta steget till sextum. Enligt pressmeddelandet är Coherent först med det för en InP-process. Både fabriken i Järfälla, och den amerikanska fabriken i Sherman, Texas, uppgraderas.

Förutom att kapaciteten ökar innebär det också att tillverkningskostnaden per komponent sjunker. Coherents svenska laserfabrik har fördubblat omsättningen sedan 2019 för att det brutna räkenskapsåret 2023 ligga på 660 miljoner kronor.

Den svenska verksamheten har fem produktprogram för fiberoptisk kommunikation i allt från datacenter och kontorsnätverk till längre avstånd som metronät och mobilnät.

I Järfälla tillverkas avstämbara lasrar med integrerad förstärkare och modulator för kommunikation på bland annat 100 Gbit/s.

Den svenska verksamheten startade som Syntune, har rötterna i Altitun och forskningen på KTH, men köptes så småningom av norska Ignis och därefter av Finisar. De senaste åren har företaget även burit namnet II-VI och numera Coherent.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)