JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Flen får solcellsfabrik på 200 MW

Svenska Midsummers ”megafabrik” för tillverkning av tunnfilmssolceller hamnar i Flen. Det berättar Midsummer i ett pressmeddelande.

Fabriken kommer att ha en kapacitet på 200 MW/år. Vid full drift år 2028 kommer den att sysselsätta cirka 200 personer. Planen är att Midsummer ska ta över lokalerna i september i år. Driftstart är 2026.

EU har ett stödprogram för ekosystemet kring solceller och  stöder bygget 32 med miljoner euro i ett projektet kallat Dawn.

– Vi hade ett flertal orter att välja mellan men Flen uppfyllde alla våra krav och önskemål om bland annat ändamålsenliga lokaler, säker elförsörjning och i övrigt en etablerad lokal infrastruktur som är gynnsam för denna typ av produktion, säger vd Eric Jaremalm.

– Flen är dessutom geografiskt väl beläget för transporter av insatsmaterial och färdiga produkter över Sverige och hela Europa.

Fabriken blir inte bara en av kommunens största arbetsplatser utan hela Europas största för tillverkning av tunnfilmssolceller. 

– En riktig vitamininjektion för det lokala näringslivet, säger kommunordförande Ann-Charlotte Munter.

– Satsningen kommer sätta Flen på kartan inom ett område – förnybar energi. Detta går helt i linje med den strategiska planen för kommunen.

Den moderniserade anrika lokalen på Drottninggatan i centrala Flen har bedrivit industriell verksamhet sedan 1860-talet. Bolinder-Munktell har byggt skördetröskor här och Volvo har reparerat tunga motorer. Fastigheten äga av Flens kommun. 

Tunna, lätta, böjbara, hållbara

 

Cellerna som ska tillverkas är av typen Cigs (CIGS) som består av koppar, indium, gallium och selen.  De är  tunna, lätta, flexibla och har lågt klimatavtryck. Midsummers celler används i integrerbara solpaneler med fokus på industritak som inte klarar vikten av traditionella kiselpaneler.

Midsummer säljer sina celler och paneler i Europa till aktörer inom bygg, tak och solcellsinstallation, men även till direkt till slutkunder. 

Även tillverkningsutrustningen i sig, systemet Duo (DUO) är en produkt och enligt Midsummer världens mest spridda produktionssystem för böjbara Cigssolceller.

 

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)