JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kanada inför hundra procent tull på kinesiska elbilar

Även stål och aluminium får en extratull på 25 procent. Dessutom planeras Kinatullar på ekosystemen kring batterier och solceller.

Åtgärderna är kopierade från USA. De meddelades i söndags efter ett möte mellan Kanadas premiärminister Justin Trudeau och USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan.

Nyhetsbyrån AP (Associated Press) presenterar tre perspektiv på åtgärderna. Enligt Kanada och USA är tullarna en respons på kinesiska subventioner.

– Kina har en avsiktlig statsstyrd politik för överkapacitet och överskott som är utformad för att förlama vår industri, säger Kanadas vice premiärminister Chrystia Freeland.

Kina å sin sida menar att dess produktion håller priserna låga och bidrar till en övergång till en grön ekonomi.

– Detta är ett politiskt motiverat beslut som strider mot Världshandelsorganisationens regler och går emot Kanadas image som en global förkämpe för frihandel och klimatskydd, säger Kinas ambassadör i Kanada.

Ett tredje perspektiv är att Kanada inte hade något annat val än att följa USA:s exempel.

– Detta med tanke på den ekonomiska integration vi har med USA. Mer än 75 procent av våra exportvaror går till USA, säger en tidigare kanadensisk ambassadör i Kina, Guy Saint-Jacques.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)