JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kinas exportrestriktioner på GaN och Ge börjar få effekt

Det har gått ett drygt år sedan Kina införde exportrestriktioner på galliumnitrid och germanium. Åtgärderna har fått priset att nästan dubbleras och exporten till Europa att sjunka drastiskt, enligt Financial Times.

En person som FT pratat med uppger att det fortfarande exporteras en hel del germanium och gallium från Kina men att det ändå inte är mer än ungefär hälften jämfört med förra året.

Eftersom behovet är större än så, kommer det att leda till brist mot slutet av året om exporten inte ökar.

Kina har dessutom nyligen adderat bland annat antimon till listan över ämnen som omfattas av exportrestriktioner. Landet står för cirka 48 procent av den globala produktionen av antimon som bland annat används som flamskyddsmedel.

Det var den 1 augusti förra året som Kina införde nya regler som gjorde det obligatoriskt för landets företag som exporterar gallium och germanium, liksom kemikalier där de ingår, att söka tillstånd för export från handelsdepartementet. Motivet sades vara att skydda landets säkerhet, men åtgärden kan också ses som en del av det teknikkrig som pågår mellan USA och Kina.

För att få tillstånd måste de kinesiska företagen lämna in detaljerade uppgifter om kunderna och vad produkterna ska användas till. Förändringen sände chockvågor genom halvledarvärlden eftersom landet står för över 90 procent av den globala galliumproduktionen. Övriga större exportörer är Ryssland, Ukraina, Japan och Sydkorea. För germanium står Kina för 68 procent. Övriga större producenter är Tyskland, Belgien, Japan och Kanada, enligt Yole Group.

Gallium är ett kritiskt ämne i substrat för bland annat högfrekvenselektronik, rf-kretsar, kraftkomponenter och komponenter för optisk kommunikation. Substrat med germanium används bland annat till IR-komponenter och fiberoptiska komponenter.

Tillämpningarna sträcker sig från konsumentelektronik och trådlös kommunikation till fordonselektronik och militära produkter.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)