JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Huvudspåret för KTH: Blir kvar i Electrumlabbet men vill slippa huvudmannaskapet

Framtiden för Electrumlabbet har hängt i luften sedan KTH för ett knappt år sedan beslutade att flytta forskare och studenter till Campus på Valhallavägen. I tisdags beslutade rektor att gå vidare med ett förslag som innebär att KTH fortsätter satsa på halvledarområdet men vill slippa huvudmannaskapet för renrummet. Konsekvenserna ska nu utredas vidare.

Chalmers tidigare rektor Stefan Bengtsson, tillika professor i fasta tillståndets elektronik, fick förra året i uppdrag att utreda framtiden för Electrumlabbet. Han pratade med 30-talet personer som arbetar i labbet eller har annan anknytning till det, och funderade på hur framtiden skulle kunna se ut.

Resultatet presenterades i en rapport i juni som mynnade ut i fyra förslag. Ett förslag var att fortsätta som idag, ett annat var att lämna labbet. Och så fanns det två varianter av att satsa mer på forskning och utbildning inom halvledarområdet. Det ena att KTH dessutom skulle behålla huvudmannaskapet för Electrumlabbet och det andra att någon annan tar över det.

Renrummet delas med forskningsinstitutet Rise och ett antal företag som i många fall är avknoppningar från Rise eller KTH och har blivit de klart största användarna räknat i antal timmar.

Både KTH:s och Rise verksamhet har krympt de senaste 20 åren. Från att ha varit nästa lika stora för drygt 20 år nyttjar Rise idag labbet betydligt mindre än KTH. Samtidigt är Rise den naturliga parten om KTH vill avhända sig huvudmannaskapet.

KTH har idag inget upplägg som motsvarar detta och vill därför tillsätta en ny utredning som får till uppgift att ta reda på om upplägget är möjligt och hur det i så fall ska göras.

Men först krävs ett så kallat projektdirektiv som ska klargöra mål, förutsättningar, omfattning, resurser och involverade aktörer för utredningen.

Den ska vara klar senast 31 oktober så att rektor sedan kan fatta beslut om en utredning.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)