JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ny bok: Kraften i att dela kunskap

GaN Technology är ett bra exempel på en bok som tillkommit genom ett öppet samarbete och jag är mycket glad över att, tillsammans med andra teknikspecialister, ha bidragit till den. Som med all ny teknik är det viktigt att dela med sig av sin kunskap och sina erfarenheter för att främja förståelse och implementering i ett brett spektrum av applikationer.

Titel: GaN Technology, Materials, Manufacturing, Devices and Design for Power Conversion
Förlag: Springer
Redaktör: Maurizio Di Paolo Emilio

På drygt 300 sidor ger boken en omfattande genomgång av gallium­nitrid­tekniken som täcker allt från dess elektriska egenskaper till tillverkningsprocesser, samt en marknadsöversikt som inkluderar verkliga tillämpningar och framtida trender. Den går på djupet med teknikens roll i att revolutionera kraftelektroniken. Detta inkluderar materialegenskaper, enhetskonfigurationer, layoutöverväganden, kapsling, termiska lösningar, tillförlitlighetstestning och karakterisering.

Låt oss förstå drivkraften bakom boken.För all ny teknik är tiden fram till lansering på marknaden en spännande resa som kan ta mer än tio år. Från den ursprungliga forskningen, via patentering och teknikintroduktion fram till att etableras på marknaden är en tid av tillväxt och innovation. Vi känner alla till kamelryggs­kurvan, och även om många av oss är teknikentusiaster kommer den verkliga framgången för en ny teknik när den ­accepteras av pragmatikerna och de konser­vativa. Digital styrning för nätaggregat introducerades 2005 och anses fortfarande av vissa vara en kuriositet, men det är en fascinerande teknik med en ljus framtid. Under normala omständigheter kunde det gått på samma sätt med gallium­nitrid, men i en oväntad vändning kan pandemin ha bidragit till att snabba på kunskapsspridning och implementeringsprocesserna!

Området var hett, och vi uppskattar att mer än 60 procent av kraftelektronikföretagen tyckte tekniken var spännande. Många började utvärdera och ta fram prototyper ungefär samtidigt som pandemin slog till. Flera tillverkare av kraftelektronikkomponenter utnyttjade snabbt den nya verkligheten och erbjöd en mängd webbseminarier, förvandlade FoU-resurser som inte längre kunde arbeta på kontoret till superstjärnor inom teknisk support och bidrog till en uppsjö av information online. Faktum är att vissa halvledartillverkare levererade tio gånger fler utvärderingssatser än normalt, och antalet releaser av nya produkter i galliumnitrid var imponerande.

När vi återhämtade oss från pandemin och återgick till det normala var vi glada över att se att intresset för området var fortsatt stort. I en anda av kunskapsdelning bjöd Maurizio Di Paolo Emilio, chefredaktör för Power Electronics News och Embedded and Technical Writer på EE Times, in kraftelektronikföretag, GaN-kraftspecialister, akademiker, analytiker och tekniska skribenter/ingenjörer att tillsammans bidra till ett ambitiöst gemensamt arbete. Syftet med projektet var att skapa en teknisk bok som i nio kapitel avhandlar material, tillverkning, enheter, konstruktion för kraftomvandling, marknadsföring och tekniktrender.

Artikeln är tidigare publicerad i magasinet Elektroniktidningen.
Prenumerera kostnadsfritt!

Det var en stor ära att få arbeta med en så talangfull grupp av människor. Jag har haft det stora nöjet att delta i kapitel 7 – Challenges and Future Trends, där jag tillsammans med Geoff Haynes, Kennith Kin Leong, Vlad Odnoblyudov, Cem Basceri och Han Wui Then granskar utmaningar och framtida trender inom galliumnitridteknik. Det var ett sant nöje att i det här kapitlet få presentera läget i branschen och lyfta fram den otroliga, omvälvande inverkan som material med breda bandgap har.

Kapitel 7 är ett lysande exempel på kraften i att dela med sig av kunskap. Samarbetet har resulterat i en bok som utan tvekan kommer att bidra till ökad kunskap om galliumnitrid och ökad användning av tekniken.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)