JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kiselbrist har fått PV att halta

Solpanellstillverkaren PV Enterprise har drabbats hårt av bristen på kiselsolceller. Företaget, som är listat på First North, har två fabriker, en i Sverige och en i Polen som båda har i stort samma kapacitet. Tillsammans kan de två fabrikerna producera uppåt 70 MW årligen.
Företag: PV Enterprise
Ort: Vilshult, Blekinge
Startår: 2002
Antal anställda:
ca 35 i Sverige, ca 45 i Polen
Produktionskapacitet (per år):
cirka 30 MW i Sverige

Målet för PV Enterprise var att växa till 810 miljoner kronor i försäljning under 2008. Det motsvarar en produktionskapacitet på cirka 30 MW. Men materialbristen har satt käppar i hjulet för den tillväxttakten.

– Vi omsatte för cirka 250 miljoner kronor under första halvåret i år, det motsvarar en årsproduktion på 20 MW, säger Fredrik Sjöholm, som ansvarar för inköp och försäljning på PV Enterprise.

Av detta tillverkas i dagsläget omkring 60 procent i Sverige. I den polska fabriken tillverkas ett flertal olika solpanelsmodeller i spannet 170 W till 235 W, menad man i Vilshult enbart tillverkar en storlek där uteffekt spänner från 210 W till 235 W.

PV Enterprise använder enbart kiselsolceller i sina paneler, men företagets leverantörer har haft svårt att leverera kontrakterade volymer. Vilka solcellstillverkare det rör sig om är inte officiellt, men företaget säger sig köpa från en mängd håll.

– Vi köper överallt, från Kina, USA, Fjärran Östen och Europa, men basen är en handfull leverantörer, säger Fredrik Sjöholm.

Samtidigt påpekar han att materialbristen inte är något som är unikt för PV Enterprise, utan något som drabbat hela branschen, och att en viss lättnad är inom synhåll.

– Vår situation kan inte jämföras med paneltillverkare som äger hela värdekedjan från kisel till modulbyggnation. De har en helt annan sits i dagsläget, säger Fredrik Sjöholm.

Företagets huvudmarknader är Tyskland, Italien, Spanien och Tjeckien, medan en liten del av panelerna även säljs i Sverige.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)