JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Värmländsk process redo för Singapore

Bara sex mil från Norge, i Värmländska Glava, ligger en av Nordeuropas största solpanelsfabriker. Företaget ägs av norska REC, som är ett av väldens största solcellsföretag.
Företag: REC Scanmodule
Ort: Glava, Värmland
Startår: 2003
Antal anställda: 240 personer
Produktionskapacitet (per år): 150 MW

I Glavafabriken tillverkas två modulvarianter, en för den europeiska marknaden och en för USA. I båda fall rör det sig om en 1,7 kvadratmeter stor sol-cells-panel som producerar 230 W. Det som främst skiljer produkterna åt är gränssnittet till omgivningen.

Allt som tillverkas i Sverige exporteras. Omkring 40 procent av produktionen går till Tyskland, lika mycket går till Spanien, varvid övriga Europa för 15 procent och USA slukar resten.

– Anledningen till att vi finns i Sverige är att vi vill ha en fabrik inom EU, säger Ivar Blekastad, fabrikschef på Scanmodule.

I somras avslutades en utbyggnad av den svenska fabriken. För 50 miljoner kronor har företaget fått ytterligare 1 000 kvm fabriksyta. Således har den maximala kapaciteten ökat till 150 MW per år, från tidigare 100 MW årligen.

– Idag använder vi enbart multikristallina kiselsolceller. Vi tar alla våra solceller från REC och vi har den tillförsel av solceller som vi behöver. Som läget är just nu, med brist på solceller, är det en stor fördel att vara ägd av en solcellstillverkare, säger Ivar Blekastad.

I år räknar företaget med att ta ett omsättningskliv från 1,3 miljarder kronor till 2,5 miljarder kronor. Samtidigt har den norska ägaren långt gånga expansionsplaner i Singapore.

– Just nu bygger REC en fabrik i Singapore, med fyra gånger högre produktionskapacitet än den svenska, som ska vara klar nästa höst. Processen som vi idag använder i Sverige kommer att kopieras över till Singaporefabriken, säger Ivar Blekastad.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)