Företag: Gällivare PV Ort: Gällivare Startår: 1992 Antal anställda: Ca 100 Produktionskapacitet (per år): 30 MW idag, 45 MW vid årsskiftet |
Då hade GPV ägts av solenergiföretaget SolarWorld i nästan tio år.
I samband med köpet tecknade GPV kontrakt med SolarWorld som dels innebär att det tyska företaget förbinder sig att köpa moduler under de närmaste fyra åren till ett värde av 1,4 miljarder kronor, dels garanterar att leverera en viss mängd kiselsolceller under sex år framåt.
– Tidigare var GPV i stor utsträckning en legotillverkare till SolarWorld, nu håller vi på att bygga upp ett eget varumärke samtidigt som vi fortfarande levererar en stor del av vad vi producerar till SolarWorld, säger Anders Rabbe, vd på både GPV och Borevind.
Expansion har stått på agendan ända sedan januari, då Borevind tog över. En investering i nya maskiner på 14 miljoner ska ge en kapacitetsökning på 50 procent. Konkret innebär det att företaget når en maximal kapacitet på 45 MW per år vid årsskiftet, vilken inte kommer att kunna utnyttjas direkt. Målet är att producera 24 MW i år och att nå upp i 33 MW nästa år.
– Vår styrka är en hög kvalitet och hög flexibilitet i produktionen, ändå gör vi stora volymer för att vara i Sverige. Vi har ett grundsortiment, men kan även göra skäddarsydda lösningar. Vi kan exempelvis använda olika storlekar på solcellerna, tillverka stora eller små moduler och göra moduler med eller utan ram, säger Anders Rabbe.
Alla solceller som når GPV testas och kategoriseras i tre klasser, A, B eller C.
– För att kunna tillverka certifierade moduler, exempelvis till Tyskland, måste det vara hög kvalitet på solcellerna. Solceller med sämre kvalitet gör man också moduler av. Det finns en marknad för dessa också eftersom efterfrågan är väldigt stor, säger Anders Rabbe.
GPV exporterar i huvudsak till Tyskland och sydeuropeiska länder, men en del av produktionen går till Skandinavien. Företaget levererar bland annat moduler till svenska Switchpower sedan fem år tillbaka. Switchpower är marknadsledande systemleverantör av solel i Sverige och ägs till 20 procent av Borevind.