JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Finsk-tysk skräddarsyr i Gällivare

Gällivarebolaget Arctic Solar har bara en uppgift och det är att tillverka solpaneler till sina ägare, finska Naps Systems och tyska Alfa Solar. De två äger knappt 50 procent vardera i det svenska företaget, resten ägs av företagets vd Vesa Hirvonen.
Företag: Arctic Solar
Ort: Gällivare
Startår: 2001
Antal anställda: Ca 50
Produktionskapacitet (per år): 20 MW

Likt de flesta övriga i branschen expanderar Arctic Solar.

– Vår lamineringskapacitet kommer att vara fördubblad i november, säger Markus Andersen, Naps produktchef och kontaktperson inom Arctic Solar.

Och likt övriga svenska solpaneltillverkare använder Arctic Solar enbart kiselsolceller i sina paneler.

– Vi får solceller från olika tillverkare och har ett långvarigt samarbete med tyska Q-Cell, säger Markus Andersen.

Till skillnad från de flesta andra har Arctic Solar däremot en mycket bred produktportfölj. Här tillverkas mycket special, exempelvis transparenta moduler som är laminerade mellan två glasskivor. Även om det mesta görs med maskiner kräver de skräddarsydda modulerna en del manuella ingrepp och således kunnande hos operatören.

– Vi tillverkar i Sverige för att det finns långa anor av modultillverkning här. I Gällivare är människor dessutom vana att jobba i skift, vilket inte gäller på så många ställen i Europa längre. Den största delen av kostnaden utgör dessutom av råvarorna, säger Markus Andersen.

En bidragande orsak till det svenska läget är också att de flesta modulerna säljs i Europa eller via Europa. De måste fraktas och förtullas, vilket är dyrt . Att producera i Asien är alltså inget riktigt bra alternativ idag.

– Men vi säljer också till lite udda delar av världen, som Afrika. Sedan säljer vi även till Skandinavien som är en av de äldsta marknaderna för solceller. Här går panelerna främst till båtar och sommarstugor, förklarar Markus Andersen.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)