JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Dansk erfarenhet gynnar Norrbotten

N67 Solar är den yngsta solpaneltillverkaren som är aktiv i Sverige. Företaget har en fabrik i Porjus, inte långt från Gällivare. Här har tillverkningen bara varit igång i ett år i större skala.
Företag: N67 Solar
Ort: Porjus
Startår: 2006
Antal anställda: ca 45
Produktionskapacitet
(per år): 10–12 MW,
dubblerar till årsskiftet

– Vi har producerat så pass kort tid att det inte är relevant att tala om produktion på årsbasis. Idag har vi en produktionstakt på mellan 10 och 12 MW per år. Men vi håller på att bygga ut. Till årsskiftet kommer kapaciteten att ligga på cirka 23 MW, säger Peter Melchior Roedder, vd på N67 Solar.

Företaget ägs av ett danskt konsortium, som har jobbat med vindkraft och solel i över 20 år. Själva fabriken i Porjus har tillhört solpaneltillverkaren Sun Peak som tidigt fick problem med finansieringen trots att statliga Vattenfall ägde 20 procent. Sun Peak gick i konkurs år 2002 och först fyra år senare tog danskarna över konkursboet från Vattenfall.

– Idag har vi helt nya maskiner i fabriken, egentligen är ingenting förutom väggarna desamma som tidigare. För oss är det väldigt viktigt att poängtera att N67 inte har något med det tidigare företaget att göra, säger Peter Melchior Roedder.

Tittar man in i N67 Solars produktportfölj så är det en panelvariant som levererar runt 220 W som erbjuds. Modulen är baserad på solceller i kristallint kisel och skeppas främst till Tyskland, Spanien, Italien, Frankrike och Belgien. Genom ett färskt tioårskontrakt med tyska Q-Cell – världens största solcellstillverkare – är Porjusföretaget garanterat solcells-leveranser motsvarande 23 MW per år under lång tid framåt.

– Vi har en bra sits, med garanterad leverans av solceller. Vi kan förmodligen få än fler solceller från Q-Cell om vi behöver, säger Peter Melchior Roedder.

Han räknar med att N67 Solar kommer att omsätta för 73 miljoner svenska kronor under fjärde kvartal i år, och att omsättningen stiger till 550 miljoner kronor under år 2009.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)