JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. SHT Smart High-Tech: Expanderar i Sverige och Kina

Göteborgsföretaget SHT Smart High-Tech har utvecklat ett grafenförstärkt material som kan kyla processorer, lasrar och annan avancerad elektronik bättre än dagens alternativ. Nu skalar företaget upp med en större och automatiserad produktion på hemorten samt i en ny fabrik i Shanghai.

Kanske har du hört om SHT Smart High-Tech på sistone. Sannolikt är det för att företaget just genomfört en nyemission om 22 miljoner kronor inför en notering på Spotlight Stock Market.

Under flera år har professor Johan Liu och hans forskargrupp skruvat på parametrar i Chalmerslabbet för att skapa ett material som effektivt och smidigt kan leda bort värme från avancerad elektronik. För snart två år sedan var SHT redo att sälja de första produkterna för kylning av halvledare – i samma veva anställdes Thien Laubeck till vd-posten med uppgift att hantera en kommersialisering.

Idag har SHT två tillgängliga produktgrupper i portföljen: GT som framförallt leder värme i vertikalled, och GF som sprider värmen i x- och y-led.

Thien Laubeck

– Det som främst passar halvledarindustrin är GT. Materialet kommer i olika versioner beroende av vad en kund behöver. Det kan till exempel läggas på en processor för att snabbt leda bort värme, säger Thien Laubeck.

För tillfället har SHT ett 40-tal ordrar för utvärdering hos 18 globala branschledande kunder. Bland de intresserade märks företag inom allt från telekom- och halvledartillverkning till fordons- och konsumentelektronik.

– Om halvledarindustrin är den som levererar komponenter, då är vår kund den som monterar komponenterna eller systemtillverkaren. Samtidigt kan givetvis halvledarföretag som till exempelvis Intel, AMD och TI vara potentiella kunder eftersom de levererar hela kapslade komponenter till systemtillverkare.

Från labb till börs

SHT Smart High-Tech AB (SHT) har rötter i forskning på Chalmers. År 2006 grundade Johan Liu, professor i elektronikproduktion, företaget för att kommersialisera ett värmeavledande material utvecklat på SMIT Center (Swedish Microsystem Integration Technology Center). Den första materialmixen bestod av metall, nanopolymerer och nanopartiklar och det var redan från början tänkt att placeras mellan till exempel en processor och dess kylfläns.

Ett antal år senare – 2018 – presenterade Johan Liu och hans forskargrupp på Chalmers en film som bestod av flera grafenlager. Filmen hade redan då en värmeledningsförmåga som var klart högre än de bästa grafitfilmer som användes i exempelvis mobiltelefoner. Forskarna visade också att den grafenfilmen hade flera gånger högre mekanisk draghållfasthet än en grafitfilm.

Jakten på en person med erfarenhet av att kommersialisera forskningen, och marknadsföra den till potentiella kunder, tog fart. I februari 2020 klev Thien Laubeck in som vd på SHT, efter att i över 17 år ha arbetat med allt från inköp och försäljning till uppköp av bolag inom fordonsindustrin.

I oktober i år blev SHT godkänt för notering på Spotlight Stock Market. Första dagen för handel i aktien var den 18 november 2021.

  så länge är Incavo den enda officiella kunden. Det Hongkongbaserade företaget tillverkar och säljer testutrustning, så kallad burn-in-utrustning och köper mellan 1 000 och 2 000 enheter varje månad. Därmed slukar Incavo en betydande andel av SHT:s årliga produktion, på totalt cirka 50 000 enheter i Göteborg.

– Idag har vi en del halvautomatiserade maskiner och en hel del processer som är väldigt manuella. Nu ska vi bygga upp produktionskapaciteten och öka automationsgraden, säger Thien Laubeck, och förtydligar:

– Säg att ett större elektronikföretag vill köpa 20 000 stycken av vårt material i månaden. Det är en ganska vanlig volym i elektronikvärlden, och det vill vi kunna hantera utan problem.

Expansionsplanen innebär att de nio anställda i Göteborg ska öka till 15 redan under nästa år.

– Vi har just anställt en ny kvalitetschef som ska börja i mitten av november, så rekryteringen är igång.

Till detta kommer att företaget även arbetar aktivt med att bygga upp en säljorganisation med uppgift att ge support.

– Kunderna vill föra en diskussion med oss. De vill diskutera materialet och hur vi ska driva projekt tillsammans, men hittills har vi inte haft tillräckligt med personal för att kunna stödja det.

Om allt faller väl ut ska SHT nå en produktionsvolym på cirka tre miljoner enheter årligen 2025, vilket motsvarar 70 miljoner kronor i omsättning. Det kan jämföras med årets omsättning som sannolikt landar runt 8 miljoner.

En annan intressant händelse är ett stort utvecklingsavtal med en av Kinas största tillverkare av 5G-utrustning som SHT tecknade i slutet av förra året. På frågan vad avtalet innebär svarar Thien Laubeck:

– Här innebär det att vi försöker pressa materialet till en ny prestandanivå. Idag är kontaktresistansen 5 Kmm2/W vid ett givet tryck och en given tjocklek. Det vill vi pressat till kanske 3 Kmm2/W samtidigt ska det vara tillräckligt komprimerbart och fjädrande. Det finns inget material på marknaden som är så pass bra idag, så är utvecklingsavtalet upplagt även om det också inkluderar en kundanpassning.

Dialogen med den nämnda telekomtillverkaren har inte enbart utmynnat i ett utvecklingsavtal, utan även i att SHT fått möjlighet att etablera en tillverkningsenhet i Shanghai. Det sker genom ett nybildat kinesiskt dotterbolag döpt till Shanghai Ruixi New Material High-Tech, som till drygt 15 procent är ägt av kinesiska investerare.

– Vi har hyrt en lokal och i den håller vi på att sätta upp en fabrik. Vi reproducerar det vi har här i Göteborg, med samma setup. Det som skiljer är att maskinerna är helt automatiserade. Maskinerna är på plats, det som saknas är ett tillstånd att kicka igång.

Artikeln är tidigare publicerad i magasinet Elektroniktidningen.
Prenumerera kostnadsfritt!

Hittills har sex personer anställts i Kina, men fler är på väg in. Bland annat behöver företaget anställa ytterligare fyra-fem operatörer för att produktionen ska öka i önskad takt.

– Planen är att det ska bli en grupp på 14-15 personer i Kina inom ett år, säger Thien Laubeck, och förtydligar:

– Vi måste etablera volymtillverkning i Asien för att kunna bemöta den höga efterfrågan. Över 65 procent av all elektronik tillverkas där idag.

Så använder du materialet

Det värmeavledande grafenförstärkt material som SHT utvecklat har fokus på elektronikkylning. Det påstås ha minst tio gånger bättre värmeledningsförmåga än dagens kommersiella alternativen som är gel, pasta och gappad (thermal pad).

Det värmeavledande grafenförstärkt material som SHT utvecklat har fokus på elektronikkylning. Det påstås ha minst tio gånger bättre värmeledningsförmåga än dagens kommersiella alternativen som är gel, pasta och gappad (thermal pad).

SHT:S material är flexibelt och starkt, men kan inte rullas upp för att sedan rullas ut. Det går att få i större stycken, idag som mest 55 x 55 cm, men vanligen levereras det i små bitar, typ 4 x 4 cm, för att passa ovanpå en krets.

Alla produkter anpassas för att möta kundens krav. Det gäller exempelvis storlek, dragspänning på materialet, plätering, mjukhet på paddar och så vidare – parametrar beror av hur materialet ska placeras och hur värmespridningen ska se ut.

– Grafitfilm säljs till exempel som en A4 och den försäljningen går vanligen via distributörer som klipper ut filmen i önskade storlekar och sedan säljer vidare till många olika kunder, säger Thien Laubeck.

– Vi har valt att sälja direkt mot slutanvändare och leverera önskade storlekar. De vill ha standardiserade format som går enkelt och snabbt att få in i produktionen.

Dagens material används till kapslade kretsar. Det läggs på antingen manuellt eller med maskin direkt efter att en krets monterats på kretskortet. För att materialet ska fästa appliceras speciallim på baksidan innan det exempelvis läggs på en processor med metallhölje.

Befintlig pick-and-place-utrustning fungerar utmärkt att använda för montering. Det enda som krävs är ett nytt munstycke.

En pick-and-place-utrustning kan vanligen laddas med material på tre sätt: med en rulle (tape-and-reel), med brickor eller med långa stavar som komponenterna faller ner genom.

– Vi har testat och kommit fram till att vi kan paketera materialet i rullar eller lägga dem i brickor. Testerna har utförts av ett företag i Stockholm som tillhör världsledarna inom pick-and-place-utrustning. Vi har däremot inte försökt med stavar.

På sikt ser SHT att det egna materialet skulle kunna användas inuti en kapsel i direkt anslutning till själva halvledaren.

– Men där är vi inte än. Då har du helt andra krav, materialet måste exempelvis kunna användas i renrum. I de första stegen har vi inte valt att jobba med det, men vi har tillgång till renrum och vi har testat och det fungerar.

I nuläget har SHT elva godkända patent och lika många aktiva ansökningar som skyddar tillverkningsprocess och produkten SHT-GT i stora delar av världen.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)