JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Codiax: Sätt Linux i fängelse!

[ECS 2018] Öppenkodskonsulten Codiax ser ett växande intresse för hypervisorer i inbyggda system, och trummar särskilt för Jailhouse – som ska vara enkel och effektiv.

NÅGRA SPANINGAR FRÅN ECS 2018

Den årliga svenska elektronikkonferensen Embedded Conference Scandinavia utspelade sig 6–7 november på Kistamässan.

80 utställare från 25 länder och ett gediget konferensprogram lockade i år till 1 827 besök. Nästa konferens äger rum den 5–6 november 2019.

Fyra konsulter i Solna som kallar sig Codiax, ser virtualisering som en växande trend bland sina kunder. Det innebär att en fysisk processor styckas upp i virtuella processorer som kör operativsystem parallellt på samma hårdvara.

Programmet som styckar kallas hypervisor. Stora plattformsleverantörer som Sysgo, Green Hills, Wind River, Mentor och QNX har sålt egna hypervisorer mot inbyggda system länge. 

Idag finns också flera mogna alternativ  i öppen källkod. Samtidigt finns en trend att konsolidera hårdvara via virtualisering, bland annat inom fordonselektronik. 

Linuxstiftelsen adopterade hypervisorn Acrn i våras från Intel. Men det finns ytterligare ett dussintal öppna hypervisorer för inbyggda system och Codiax gör sina demonstrationer på hypervisorerna Xen och Jailhouse.

Xen är välkänd i servervärlden. 2014 startades ett projekt för Xen i inbyggda system i allmänhet och fordon i synnerhet. Samma år fanns en mogen version av Xen för ARM.

I en av Codiax demonstrationer snurrar Linux och det populära FreeRTOS som så kallade ”gäster” i Xen.  I en annan snurrar samma par i Jailhouse. Där är de dock inte gäster utan fångar, såklart. De sitter som ”inmates” i varsin cell.

Jailhouse donerades av Siemens i slutet av 2013. Den är enkel och ska därmed vara effektiv för bland annat realtidssystem. 

En första förenkling är att cellerna i Jailhouse är låsta till varsin cpu-kärna medan exempelvis Xen kan bolla fritt med kopplingen mellan cpu-kärnor och gäster.

Jailhouse kan göra det väsentliga: isolera resurser och minne mellan cellerna. Den ska också ha ett mycket liten overhead. Och så kräver den ingen anpassning av sina fängelsekunder, utan operativsystem och program kan köras i sina standardformat, till skillnad från Xen som kräver modifierade gäster.

Känner du inte igen namnet Codiax kan det bero på att företaget i oktober bytte namn från Retotech. Företaget arbetar med konsultande och utbildning i inbyggda system, med öppen källkod som specialitet. 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus