JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Vem blir Pi för RISC-V?

SiFive lanserade redan för fem år sedan sin Arduino-kompatibla HiFive1. Idag finns ett antal kandidater som kanske kan göra anspråk på att vara RISC-V:s motsvarighet till Raspberry Pi.

Det verkar inte bli ett enskilt kort, men tydligt är att Allwinners chip D1  har tagit marknaden med storm. Det finns nu ett antal produkter i handeln som bygger på D1, som baseras på Alibaba T-Heads processor C906.

Nämnvärda exempel är handdatorn DevTerm från Clockwork samt MangoPi MQ Pro.  Den förstnämnda är en handdator med utbytbar processormodul. Den senaste modulen bygger på Allwinner D1 och kostar 29 dollar.

MangoPi MQ pro är ytterligare ett steg närmare Raspberry Pi och erbjuder en D1-baserad modul för 20 dollar som är drop-in-kompatibel med Raspberry Pi Zero W.

Även Dongshan Nezha STU och Sipeed LicheeRV med samma SoC finns att köpa för en mindre summa.

Och för den som undrar var ESP32 för RISC-V finns, så har ESP32:s skapare Espressif nyligen lanserat sin RISC-V-baserade ESP32-C3. Företaget har dessutom meddelat att alla dess produkter från och med nu kommer att använda RISC-V istället för Tensilicas Xtensa-arkitektur.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)