JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Världens minsta mindre

Världens minsta RISC-V-processor, SERV, vinner inga hastighetstävlingar men kostar å andra sidan bara några få tusen grindar. I de fall när det är ont om kiselyta kan detta vara den viktigaste parametern.

Användningsområdet för SERV är typiskt att implementera komplexa tillståndsmaskiner som inte är tidskritiska, eller ersätta gamla åttabitarsprocessorer med en arkitektur som kan användas ihop med moderna verktygskedjor och operativsystem.

Nytt för i år är att SERV har fått stöd för komprimerade instruktioner. Det ökar visserligen processorns storlek, men det ger en lägre totalkostnad när minnet räknas in. För det är inte bara själva processorn som kostar kiselyta i ett chip – minne för instruktioner och data tenderar att dominera när processorns storlek minskar.

RISC-processorns akilleshäl har alltid varit att den generellt behöver fler instruktioner och därmed mer minne.  Det finns dock botemedel mot detta, nämligen att göra förkortade varianter av vanliga instruktioner.

Typiskt är dessa instruktioner 16 bitar istället för 32 så att man i bästa fall får plats med dubbelt så många instruktioner i samma mängd minne.

I ARM-världen heter det Thumb-instruktioner. För RISC-V heter instruktionstillägget C för Compressed Instructions – och det är alltså dessa som nu stöds i SERV.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)