Vårbudgeten innehöll inga miljardbelopp för att stärka den svenska mikroelektroniken. Regeringen avser dock att fatta beslut under våren.Regeringens vårbudget innehöll ingen storsatsning på mikroelektronik, trots formuleringar som "Den inhemska IT- och elektronikbranschen bör ges förutsättningar att snabbt växa i bredd och volym och därigenom skapa nödvändiga tillväxtförutsättningar för hela det svenska näringslivet ".
Som Elektroniktidningen tidigare har kunnat berätta har Nutek, ISA (Invest in Sweden Agency), Stiftelsen för Kunskap och Kompetens och Stiftelsen för Strategiska Forskning lämnat ett gemensamt förslag till Näringsdepartementet, ett förslag om satsningar på dryga miljarden kronor årligen under åtta år, se Elektroniktidningen 4/99. Men att dessa pengar uteblev i vårpropositionen betyder inte att Näringsdepartementet har lagt förslaget på hyllan.
- Vi förbereder förslaget. Vi tycker att det ser intressant ut, och under våren avser regeringen fatta beslut om hur vi ska gå vidare, säger Anders Åhlund som är departementsråd på Näringsdepartementet.
Knappast pengar i årHan tror dock inte att regeringen kommer att anslå pengar i år, och han menar att det kvarstår en hel del arbete innan en eventuell satsning kan bli verklighet.
Ett del i förslaget, som utarbetats under ledning av ISA, handlar om ett internationellt designcenter för system på kisel, en satsning som skulle kräva mellan 75 och 100 miljoner kronor årligen under drygt fem år. ISA presenterar i dagarna detta förslag för regeringen samt representanter för näringslivet, myndigheter och institut vid ett möte.
"Designcenter strategiskt"Näringsminister Björn Rosengren skriver i sin inbjudan till mötet att en satsning på system på kisel skulle få stor strategisk betydelse för Sverige och svenskt näringsliv. I ISAs arbetsgrupp ingår Ericsson, Frontec, IMC och de tekniska högskolorna i Stockholm, Lund, Linköping och Göteborg.
Förslaget går ut på att ett internationellt designcenter för system på kisel inrättas i Norrköping. En ny internationell civilingenjörsutbildning ska startas och forskning om systemkonstruktion på kisel ska samordnas. Centrets nav ska vara ett institut som samarbetar med de tekniska högskolorna i Linköping, Lund och Stockholm. Runt institutet ska sedan ett kluster av företag växa fram. I förlängningen vill man även locka till sig internationella företag.
- Den svenska infrastrukturen måste finnas på plats för att utländska aktörer ska vara intresserade. Om vi kan få detta på plats och fatta de nödvändiga teknikbesluten så kan vi sedan marknadsföra centret internationellt, säger Kai Hammerich på ISA
Enligt vad Elektroniktidningen erfar ska centret även köpa in avancerade konstruktionsmiljöer som företag kan få hyra in sig i för att konstruera kretsar.
Ett liknande designcenter, Alba, startades härom året i Skottland av verktygsleverantören Cadence samt myndigheten Scottish Enterprise.
Charlotta von Schultz