JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniken vinnare i statens vårbudget

Näringsdepartementet förbereder en ny storsatsning på svensk mikroelektronik, värd ett par hundra miljoner kronor, erfar Elektroniktidningen.

Tanken är att höja industrins kompetens genom satsningar på högskolorna. Bland annat finns planer på att etablera konstruktionscentrum för systemkretsar.



- Det har inte varit någon större statlig satsning på mikroelektroniken under 90-talet så det finns behov av ett nytt program, säger Stefan Cairén, departementssekreterare på Näringsdepartementet.

- De tidigare NMP- och IT-4-programmen har sannolikt haft stor betydelse för svensk industri, bland annat för Ericssons kompetensförsörjning, säger han.

På Näringsdepartementet arbetar man nu för högtryck och ett politiskt utspel kan därför komma redan inom de närmaste veckorna.

- Vi har ambitionen att få med satsningen i vårbudgeten, säger Cairén.

Näringsdepartements beslutsunderlag utgörs av fyra utredningar från Nutek, Invest in Sweden Agency, KK-stiftelsen och Stiftelsen för Strategisk forskning. De har gjorts med olika utgångspunkt men pekar ändå åt samma håll: kunskapen om mikroelektronik måste höjas för att stärka svenskt näringsliv.

Exakt hur Näringsdepartementets förslaget kommer att se ut är ännu inte klart. Men enligt vad Elektroniktidningen erfar kommer regionalpolitiska hänsyn att väga tungt. Det ser därför ut att bli en satsning som sprids ut på fem eller sex orter i landet.

Hur det hela ska finansieras är också oklart men Elektroniktidningen erfar att satsningen uppgår till ett par hundra miljoner kronor bara i årets budget.



Små högskolor stärks


Troligt är att de mindre högskolorna kommer att stärkas på mikroelektronikområdet. I Nuteks utredning, som blir klar i slutet av februari, nämns sju ämnesområden där kompetensen behöver höjas: komplexa system, programvaruteknik, producerbarhet, inbyggda system, sensorsystem, system på kisel liksom kisel- och optoteknologi.

- Utbildning är A och O, säger Sven-Ingmar Ragnarsson, ansvarig för Nuteks utredning.

Under hösten har utredaren Rolf Riesing på uppdrag av Invest in Sweden Agency, ISA, undersökt förutsättningarna att skapa designcentrum i Sverige för system på kisel. Förebilden har varit Skottland där den amerikanska verktygsleverantören Cadence tillsammans med lokala myndigheter skapat det så kallade Alba-centrumet.

- Vi har bidragit med råd och erfarenheter till utredningen och skulle med glädje driva projektet vidare om ISA bestämmer sig för att realisera planerna, säger Göran Johansson på Cadence Sverigekontor.



Norrköping och Göteborg


I sin rapport föreslår Rolf Riesing två centrum för konstruktion av systemkretsar på kisel. Det ena med fokus på signalbehandling och i samarbete mellan KTH och universiteten i Linköping och Lund. Placeringen skulle troligen bli Norrköping. Till detta centrum skulle också IMC och Cadence knytas.

Inriktningen föreslås bli mobilradio och switchning. Företag som kan vara intresserade av att delta är enligt utredaren Ericsson, Nokia, Mitel, Telia, CelsiusTech, Cadence, Mentor, Synopsys, Frontec och Combitech. Det andra centrumet ska koncentreras på inbyggda system för realtidsstyrning med inriktning mot fordon som sitt första tillämpningsområde. Här föreslås ett samarbete mellan Chalmers och högskolorna i Halmstad, Jönköping och Mälardalen. Placeringen föreslås bli Göteborg och vidare bör det nystartade forskningsinstitutet Imego ingå.

Detta centrum bör attrahera aktörer som Volvo, Autoliv, Ericsson, Mecel, ABB, CelsiusTech, Combitech och Electrolux, skriver Riesing.

För bägge centrumen föreslås att de ska ha en kärna bestående av en högskoleinstitution och ett institut med inriktning mot systemintegration. Institutionens uppgift blir

att förse området med utbildade människor och nya forskningsrön. Institutet ska bedriva industriell forskning och utveckling i uppdragsform samt utveckla och underhålla konstruktionsmiljön.

Hur mycket av planerna som kommer att förverkligas återstår att se när vårbudgeten läggs fram.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)