JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Flashminnen från 512 kbit

Elektroniktidningen presenterar 18 tillverkare av flashminneskretsar. Största minnet i översikten är på 512 Mbit, medan den nedre gränsen är satt till 512 kbit.


Flashminnen är ett mycket starkt växande segment inom halvledarindustrin. Prognosföretaget Integrated Circuit Engineering, ICE, spår att flashminnen kommer att ha en tillväxttakt på nära 15 procent årligen fram till år 2003.

Intel och AMD är de klart största tillverkarna av flashminnen - tillsammans står de för över 50 procent av marknaden - och så kommer det sannolikt också att förbli framöver.

Bland de mindre tillverkarna har dock en del förändringar skett sedan vi senast publicerade en översikt över flashminnen, för knappt ett och ett halvt år sedan.

De tre företagen Alliance, Catalyst och Toshiba har tillkommit, medan Texas Instruments, Motorola, Turbo och Mitsubishi fallit ifrån. Mitsubishi tillverkar visserligen fortfarande flashminnen, men företaget marknadsför inte längre sina kretsar i Europa.

Till förändringarna hör också att ISSI bytt namn till Nexflash.

Åtta gånger större än senast


En klar trend är att minnena blir större. I förra översikten var toppnoteringen 64 Mbit från fyra tillverkare. Idag är det största minnet på 512 Mbit och kommer från Toshiba.

Bland de stora minnena dominerar NAND-tekniken. Förutom Toshiba har även AMD och Samsung sådana minnen på åtminstone 128 Mbit. Intel har ett lika stort NOR- minne, medan Hitachi har AND-minnen om 128 respektive 168 Mbit.

Att skruva ner matningsspänningen är också en tydlig trend. Lägsta matningen är idag 1,8 V och gäller främst 8- och 16 Mbit-minnen. Och det är inte förvånande med tanke på att dessa storlekar är vanligast i dagens mobiltelefoner.

Viktigt att notera är annars att varje enskild rad i tabellerna kan representeras av flera olika minnesfamiljer. Således visar tabellen enbart spannet i spänning och åtkomsttid hos en viss minnesstorlek från varje tillverkare. Med största sannolikhet är dock inte den snabbaste kretsen den som också drar minst effekt.

Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)