I höstas antog Tekniska Högskolan i Lund, LTH, den första kullen på en ettårig påbyggnadsutbildning i digital konstruktion.
Nu visar eleverna upp några av sina projektarbeten, uppgifter som beställts av näringslivet.
En elektronisk plånbok som utnyttjar radionätstandarden Bluetooth är ett av flera resultat som nyligen redovisats av eleverna på LTHs nystartade påbyggnadsutbildning i digital konstruktion.
Utbildningen bygger till stor del på just projektarbeten som utförs på uppdrag av Lundabaserade företag som Ericsson Mobile Communications, Axis, C Tech och Switchcore. Några av företagen bidrar även med lärare.
Professor Lars Philipson, utbildningens initiativtagare, beskriver påbyggnadsåret som en elitutbildning - man vill locka de allra duktigaste nyblivna civilingenjörerna inom elektro- och datateknik. Intresset för den nya utbildningen har varit stort - 35 personer sökte till de 16 platserna.
- Vi hade en ganska hård sållning, förutom krav på goda förkunskaper höll vi personliga intervjuer, säger Lars Philipson.
Han tror att ett visst mått av karriärmedvetenhet kan ligga bakom att deltagarna väljer att plugga vidare istället för att ta ett jobb i industrin och börja tjäna pengar.
Påbyggnadsåret är inte alls så teoretisk som den traditionella civilingenjörsutbildningen. Efter en inledande kurs i asickonstruktion utför deltagarna sex projekt. Eleverna har rejält med resurser till sig förfogande för att utföra sina uppgifter.
- De har ett eget labb och en prototypverkstad i klass med Ericssons egen prototypverkstad, fast inte lika stor, säger Lars Philipson.
Ett projektarbete har resulterat i en liten apparat för trådlös betalning som tagits fram för Ericssons räkning. Den fungerar som ett elektronisk plånbok som själv etablerar kontakt med kassaapparater via radionätsstandarden Bluetooth. Dessutom är den säker tack vare en sensor som läser av ägarens fingeravtryck. Ericsson och de andra företagen får full tillgång till de färdiga projektuppgifterna, precis som vid ett examensarbete.