JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Allting handlar om Internet

Om det finns någon gemensam nämnare för alla produkter som ställdes ut på Cebit så är det Internet, Internet och åter Internet.

På Cebit-mässan kan i princip alla specialintressen tillfredsställas. Här finns allt från tyska fotomodeller med avsiktligt alldeles för korta plastkjolar till överdrivet trevliga amerikaner och riktigt dåligt kaffe.

På väg från hall 26 till hall 4, en promenad på nästan tjugo minuter, försökte jag och min kollega diskutera oss fram till någon form av övergripande trend. Det var svårt. Varje område följer nämligen sin egen darwinistiska utvecklingsstege, utan att nämnvärt påverkas av vad andra områden håller på med.

Bildskärmar, till exempel, utvecklas ju enligt helt andra kriterier än laserskrivare. Behoven är olika, liksom utvecklingsmetoder och marknadssituation. Det är bara ibland som trenderna flyter ihop.

Men efter en stunds extrapolerande av redan extrapolerade slutsatser kom vi fram till hur allt hänger ihop - den sammanhållande gemensamma nämnaren.

Internet.

Det finns knappt en enda produkt som inte på något sätt går ut på att ge dig och alla andra en snabbare Internetuppkoppling med fler tjänster, fler protokoll och därmed fler användningsområden. Den stora majoriteten av utställarna har åtminstone någon produkt för ändamålet. Trafikprioriterande routrar naturligtvis, men också sådant som digitalkameror - de säljs med argumentet att man nu kan lägga upp semesterbilderna på Internet och driver därmed på utbredningen.

Mobiltelefonerna börjar i högsta grad ställa krav på Internets leverantörer, både vad gäller tjänster och hårdvara. Till och med så perifera produkter som skrivarservrar används för att administrera skrivare över IP-nät. Varför inte Internet?

Okej, det finns undantag. Bildskärmar driver i sig knappast på Internetutvecklingen, men i och med att de blir större, bättre och får USB-nav i foten väljs de av folk som redan har snabb tillgång till Internet, samtidigt som suktarna står bredvid och önskar att de hade råd. Något som i sin tur driver på utvecklingen.

Riktiga undantag från regeln finns dock också. Franska Minitel-terminaler till exempel, eller tyska - och helt otroligt smaklösa - skärmsläckare. Men de undantagen bekräftar bara regeln.

Fredrik Granlund Reporter Nätvärlden

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)