Netcore i Lund har fått 20 privatpersoner att satsa 8 miljoner kronor. Och i maj gör man en nyemission som ska locka ytterligare 25 miljoner.Lundbaserade Netcore håller på att utveckla ett ATM-baserat växelkretsset som ska kunna växla data i den fascinerande hastigheten 20 Gbit/s. Det berättade vi i Elektroniktidningen redan i december förra året.
Finansieringen av projektet var då en av VD Jan Nilssons stora frågor. Visserligen hade man fått en grundplåt av Teknikbrostiftelsen i Linköping, men den räckte inte så långt och skulle dessutom betalas tillbaka med första lägenhet.
Nu är läget annorlunda. Finansieringen ser ut att ha löst sig. Ett tjugotal privatpersoner i Sverige har satsat inalles 8 miljoner kronor i projektet, och i maj gör företaget en nyemission som väntas inbringa ytterligare 25 miljoner kronor. Det ska räcka tills kunderna kan börja faktureras, vilket i bästa fall blir aktuellt framåt sommaren 1999, då serietillverkningen ska vara i full gång.
Nerringd- Det blir inga problem att fullteckna emissionen. Sedan de första investorerna gick in har jag varit nerringd med folk som vill satsa pengar på oss, säger Jan Nilsson.
- Det är en skillnad som natt och dag mot de första månaderna då knappt någon ville låna oss en krona, säger han.
Den enda som ställde upp då var Teknikbrostiftelsen, vars lån nu är återbetalt. Det måste kännas bra inte minst för professor Christer Svensson i Linköping, som suttit på två stolar i detta sammanhang - som en av Netcores grundare och dessutom som styrelseledamot i Teknikbrostiftelsen. Stiftelsen lär förvisso ha skött detta ärende så snyggt man kunnat - Svensson deltog till exempel inte i de möten som behandlade Netcores ansökan - men de eventuella frågetecken som kunnat resas är nu ur världen.
ArbetsroAtt finansieringen är löst ger också arbetsro för den tekniska utvecklingen. Ett tiotal personer har nu börjat arbeta i företaget, och några till är på väg in. De första fullt fungerande prototypkretsarna ska komma i augusti, då nedskalade till 0,35 μm och en kiselyta på 10 x 10 mm. Chipsen, tre till antalet, ska då kunna switcha IP- och ATM-trafik
i hastigheter upp till 20 Gbit/s. När chipsen är framme kommer företaget också att få större trovärdighet, vilket är nödvändigt för locka verkliga kunder.
- Våra konkurrenter är värderade till mellan 600 och 700 miljoner kronor. De är visserligen lite äldre, men vi tror att vår idé är bättre, säger Nilsson.
Adam Edström