JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Stora skillnader i hur EU beskattar elbilar för företag – Elektroniktidningen
onsdag 30 april 2025 VECKA 18

Från en försumbar skillnad i Bulgarien till 43 000 euro under fyra år i Danmark – i hela Europa beskattas bensindrivna företagsbilar hårdare än batteridrivna. Men skillnaderna är stora. Sverige ligger i mitten av skalan.

För att undersöka hur ambitiösa Europas länder är  när det gäller att driva på elektrifieringen av vägtransporter, har organisationen Transport & Environment kartlagt skattereglerna för företagsbilar. De står för 60 procent av alla nya bilar i EU och är därför en nyckelmarknad för att snabba på omställningen, noterar T&E.

Bildtext

Analysen visar en stor variation i skatteskillnad mellan länderna. Siffrorna gäller de första fyra åren efter inköp.

I Sverige är den totala beskattningen 12 000 euro högre för en bensinbil än för en elbil.

I toppen av listan finns en grupp på nio länder med beskattningsskillnader som går från 43 000 euro (Danmark) ner till 24 000 euro (Grekland).

Bildtext

Därefter tar listan ett skutt nedåt och det följer en mellangrupp med elva länder – däribland Sverige – med medianskillnader på 13 000 euro. Därefter kommer ytterligare ett hopp ner till Tyskland på 9 000 euro. Därefter klingar skillnaderna av ner till Bulgariens 280 euro.

Vad gäller våra grannar i Norden och Baltikum ligger Norge på andra plats efter Danmark, medan Finland, Island och Litauen återfinns i samma mellanskikt som Sverige. Lettland och Estland placerar sig i bottenskiktet, med 1 800 respektive 800 euro i skillnad.

Det finns två sätt att klättra i rankningen: höja skatten på bensinbilar eller sänka skatten på elbilar. I Danmark beskattas en bensin-suv med omkring 65 000 euro, medan fyra länder – Estland, Lettland, Polen och Tyskland – netto faktisk subventionerar bensin-suvar, när man räknar in skatteförmåner som momsavdrag och avskrivningar.

Tyskland pekas ut som särskilt problematiskt med tanke på dess storlek. Landet subventionerar netto både bensin- och eldrivna suvar, och skillnaden är bara 9 000 euro.

Detta står i kontrast till EU:s näst största bilmarknad Frankrike, som netto beskattar bägge – men bensin-suvar 24 000 euro hårdare.

Beskattningen av suvar är enligt T&E ett generellt problem. Företag köper majoriteten av alla suvarna, och andelen är ännu högre för tunga modeller.

Här illustreras skillnaden mellan Frankrikes och Tysklands politik dramatisk: hela 40 procent av alla europeiska stora suvar med förbränningsmotor säljs till företag i Tyskland, medan bara 0,3 procent säljs i Frankrike.

De fem största marknaderna – Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien och Polen – står för 71 procent av företagsbilförsäljningen och 42 procent av all nybilsförsäljning i EU. Men av dessa får endast Frankrike godkänt av T&E när det gäller incitament för elektrifiering.

– Många regeringar i Europa – särskilt de stora som Tyskland – har en bilskattepolitik som är dålig för klimatet, dålig för bilindustrins framtid och som dessutom gynnar rika bilförare som förorenar, säger Stef Cornelis, chef för elektrifierade fordonsflottor på T&E.

– Lösningen är enkel: regeringar bör ha modet att beskatta bilar utifrån hur mycket de förorenar och hur mycket plats de tar.

Han ger även en känga till biltillverkarna, för att de inte stödjaer högre skatter på stora bensin-suvar:

– Viktiga aktörer, som den tyska bilindustrins lobbyorganisation VDA, motarbetar fortfarande detta.

Fjorton länder har en nettosubvention för eldrivna suvar. Sverige hör inte till dem, men T&E ger Sverige och Finland en ursäkt: elbilen är redan norm, vilket minskar behovet av ytterligare subventioner.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:

 
Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)

KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus


8 banners varav 8 har onclick.