JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Digitalt oscilloskop med analog prestanda

Lika mycket information som med ett analogt oscilloskop men ändå med digitaloscilloskopets alla fördelar.

Så kan man lite förenklat förklara Tektronix nya oscilloskopteknik kallad Digital Phosphor Oscilloscope, DPO.



- Digital Phosphor Oscilloscope är framtidens oscilloskopteknik, hävdar Ely Shemesh från Tektronix.

- Vi har visserligen patenterat lösningarna, men det är fritt fram för andra tillverkare att ta efter konceptet.

DPO, som den nya tekniken förkortas, är en förädling av InstaVu som Tektronix lanserade för tre år sedan. Med InstaVu härmar det digitala oscilloskopet skärmen på ett gammalt analogoscilloskop där intensiteten avklingar med vald tidsfördröjning.

Men DPO undanröjer den stora svagheten i InstaVu - nämligen att användaren inte kan komma åt de enskilda samplen. De fanns bara på skärmen med InstaVu. Ytterligare en skillnad är att DPO inte är ett särskilt tillstånd, DPO är oscilloskopets normala användningssätt.

- DPO-tekniken fångar upp till 1 000 gånger mer av signalen än ett vanligt digitaloscilloskop. Därmed minskar risken att man missar sällan förekommande signaler och man slipper också problemet med vikning vid långa svephastigheter, säger Ely Shemesh.



Olika färger


I DPO-oscilloskopen har varje kanal en egen asic som hanterar inkommande sampel och placerar dem i ett minne som maximalt rymmer 2 MSa. Svepen adderas sedan av asicen med en viktning som beror på hur länge det legat i minnet. Ju äldre data är desto mindre inverkan (intensitet) får det.

De sammanvägda svepen presenteras på skärmen antingen med olika färger eller med olika intensitet. Den varma färgen rött indikerar fler sampel än blått. Det finns också möjlighet att läsa över data till en persondator för ytterligare analyser.

Skärmen med 200 ¥ 500 bildpunkter uppdateras var 30:e sekund. Informationen om intensiteten är kodad med fyra bitar vilket ger 16 nivåer.

Den nya asicen, kallad DPX, har 1,3 miljoner transistorer och är tillverkad i en 0,65 μm CMOS-process. När maximala 1 GSa/s processas utvecklar den hela 6 W, ungefär samma effektförbrukning som den Pentiumprocessor som används i bärbara datorer.

Oscilloskopen kommer i sju modeller med bandbredder på 500 MHz, 1 GHz och 2 GHz. Samplingshastigheten om bara en kanal används är 2 eller 4 GSa/s. För en gångs skull innebär inte ny teknik att priset ökar. De nya DPO-modellerna kostar lika mycket som de äldre InstaVu-oscilloskopen, det vill säga från 98 000 till 345 000 kronor.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)