Färdiga byggblock är nyckeln till stora asicar. På Ericsson Components har man provat att använda såväl egenutvecklade som inköpta konstruktionsblock.
- Färdiga byggblock sparar helt klart tid, säger Johan Tingsborg som ansvarar för asicverksamheten på Ericsson Components i Kista utanför Stockholm.
- Men priset kan vara en dyrare slutprodukt. Kiselytan kanske blir större till exempel.
I framtiden tror han ändå att de färdiga konstruktionsblocken blir nödvändiga. Man hinner helt enkelt inte göra allt själv om produkten skall nå marknaden i tid.
Dagens asickonstruktörer, och i viss mån även FPGA-kollegorna, har gott om byggblock att välja på. Kärnor för exempelvis mikroprocessorer, digitala signalprocessorer och standarder som PCI och MPEG används allt flitigare.
Men Johan Tingsborg tycker att diskussionen alltför ofta fokuseras just på de allra största och mest avancerade funktionerna.
- Det är ett brett spektrum. Ett färdigt byggblock kan ju vara allt från en adderare till en mikroprocessor, menar han.
- Och att använda ett mellanstort block, på säg 5 000 till 10 000 grindar, kan faktiskt vara en större kulturförändring jämfört med de riktigt stora blocken.
Detta låter paradoxalt men Johan Tingsborg förklarar:
- Behöver man en mikroprocessor på kretsen så känns det ganska naturligt att använda en inköpt kärna. Men mellanstora funktioner är man ju van vid att konstruera själv.
Först på sistoneÅteranvändning av hårdvarukonstruktioner har länge diskuterats inom Ericssonkoncernen. Men det är först på senare år som man har kommit till skott i riktiga projekt där färdiga byggblock används.
På Ericsson Components har man numera erfarenhet av såväl egenutvecklade som inköpta konstruktionsblock. Man har exempelvis köpt in en handfull block i form av syntetiserbar registerkod. Dessa tråcklas ihop med den egna beskrivningen innan man syntetiserar hela konstruktionen till en nätlista på grindnivå.
Blockleverantörernas främsta slagord när konstruktionsblocken skall marknadsföras är stora tidsvinster och liten konstruktionsrisk. Blocken brukar nämligen alltid vara tillverkade i kisel och verifierade.
Gränssnitt kan bli problemKritikerna påpekar ofta att det kan krävas mycket arbete för att få gränssnittet till den egna konstruktionen att fungera. Dessutom kan man få problem vid simulering, test och layout. Men Johan Tingsborg stämmer inte in i klagosången. Han är i stort sett nöjd.
- Helt smärtfritt var det väl inte, det var till exempel svårt att få en tajt layout. Men det fungerade ändå relativt väl, menar han.
Johan Tingsborg tror att kod från så kallade tredjepartsleverantörer, alltså företag som specialiserat sig på färdiga konstruktionsblock, blir vanligare inom Ericsson i framtiden. I så fall följer man den allmänna trenden. Tredjepartsleverantörerna, som idag har mindre än 5 procent av marknaden, kommer öka sina marknadsandelar enligt analysföretaget Dataquest.
Lejonparten av byggblocken gör fortfarande konstruktionsföretagen själva - så även Ericsson. Fördelen är att man då får ett skräddarsytt byggblock som kanske trimmar hastigheten eller minimerar priset.
Enbart nätlista räcker intePå Ericsson Components konstruerade man exempelvis ett byggblock för ett "Ericssonspecifikt minne" som Johan Tingsborg lite hemlighetsfullt kallar det. Skapelsen, som motsvarar över en miljon transistorer, består av en nätlista på grindnivå med färdig layout.
- Haken är allt extraarbete som krävs för att göra konstruktionen återanvändbar, säger Tingsborg.
Enbart en nätlista räcker nämligen inte långt om någon skall lockas att återanvända konstruktionen i framtida projekt. Man måste dessutom skapa en simuleringsbeskrivning på registernivå, testvektorer samt gedigen dokumentation. Och sedan tillkommer förvaltningen.
Charlotta von Schultz