Windows NT blir nästa standard för operativsystem i inbyggda system. Det tror amerikanska Venturcom och pekar på en stor bas befintlig programvara, ett snyggt grafiskt gränssnitt och en operativsystemskärna som är lämpad både för realtid och flerprocesssystem.
Företaget lanserar i december ett verktyg för utveckling av inbyggda system baserade på Windows NT. Till en början har utvecklarna gjort operativsystemet skalbart. Nästa steg är att ge det realtidsegenskaper. - Den första versionen ger svarstider på 1-5 millisekunder, säger Michael Rogosin, Venturcoms Europachef. Men i augusti 1997 kommer vi ner i 50 μs, vilket är helt tillräckligt för flertalet tillämpningar.
Realtidsstödet levereras i form av en speciell drivrutin, vilket gör det lätt att uppgradera till nyare varianter av NT. Det finns flera syften med att använda Windows NT i industriella sammanhang, menar Michael Rogosin. Dels ger NT tillgång till många befintliga program för till exempel databashantering och nätverkskommunikation, som ingenjören därmed slipper utveckla själv. Dels är Windows grafiska gränssnitt populärt.
- Man slipper också underhålla kunskap om flera olika andra operativsystem, kommenterar Bo Segnestam på Robitek, svensk distributör.
Modulär kärnaFinessen med Windows NT ligger i att dess kärna är "trådad", det vill säga uppbyggd i moduler. Varje del av operativsystemet är en egen "tråd" och sköter sig själv med en egen minnesarea, vilket gör det möjligt att exekvera flera trådar, eller processer, samtidigt. NT är också bra för flerprocessorsystem. Trådarna delas då lätt upp mellan processorerna.
Den modulära uppbyggnaden gör att NT är skalbart, vilket Venturcoms verktyg utnyttjar.
- I de här sammanhangen är man sällan intresserad av ett komplett PC- operativsystem, förklarar Bo Segnestam.
Verktyget analyserar den färdiga koden, även sådan man köpt utifrån, och avgör därefter exakt vilka delar av Windows NT som behöver installeras.
Idag kan Venturcom få ned storleken på operativsystemet till 8 Mbyte Ram-minne, som kan laddas från ett flashminne på 10 Mbyte.
Det kan jämföras med en vanlig persondators NT som tar 24 Mbyte Ram och uppåt 100 Mbyte hårddisk i anspråk. Storleken beror givetvis på vilka funktioner man behöver. På sikt ska också grafikdelen, som är rätt stor i Windows, kunna tas bort, och då förutspår Venturcom att 4 Mbyte ram-minne ska räcka.
ABB provar realtids-NTRedan idag finns betaversioner ute hos vissa kunder. En av dem är ABB Power Systems i Ludvika, som idag använder Windows NT i kontrollsystemet för transmissionsutrustningarna. Med NT får ABB också en länk till andra datorer, för databashantering och administration med mera.
Andra svenska företag som visat intresse för tekniken är Ericsson Microwave och Alfa-Laval Automation. Ingen av dessa har dock köpt något verktyg från Venturcom.
På den internationella scenen märks japanska forskningsinsitutet ATR och automationsjättarna Rockwell Software och Schneider Automation, bland betakunderna.
Konkurrenter till NT i industrin är bland annat DOS och Unix. DOS dras dock med ett historiskt arv, där den begränsade minnesarean på 640 kbyte kanske är mest känd. Men minst lika viktigt är att DOS inte stödjer flera parallella processer.
Dessutom är DOS ett 16-bitarsprogram, och då fungerar inte de senaste 32-bitars C++-kompilatorerna från Microsoft och Borland.
Unix är inte heller trådat och för att få realtidsprestanda i det måste man gå in och pilla i kärnan.
Det har Venturcom gjort i sin unixvariant, Venix. Mydata Automation använder den i sin senaste monteringsmaskin TP18 och Siemens Elema kör Venix i en apparat för hjärtdiagnostik.
MIKAEL ZACKRISSON
Generella OS vanligare Marknaden för inbyggda operativsystem växer kraftigt de närmaste åren, enligt IDC.
Höga kostnader för att utveckla egna operativsystem gör att allt fler väljer kommersiella OS.
Två sorters operativsystem kommer att dominera helt. Det generella operativsystem som Unix och Windows NT, och dedicerade operativsystem med olika utvecklings- och målmiljö som OS9 och VxWorks.