Förhandlingarna mellan USA, EU, Japan och Kanada, som så småningom ska leda till ett frihandelsavtal för IT-produkter, återupptogs nyligen. Samtliga parter vill ha ett avtal, men vägen dit tycks kantad av oenighet.
Förhoppningen är att ett förslag till avtal ska presenteras på världshandelsorganisationen WTOs ministermöte i december.
Det är då ungefär ett år sedan länderna först fattade beslutet om att ett frihandelsavtal, kallat Information Technology Agreement ITA, ska tecknas.
Globalt avtal
Avtalet ska gälla maskinvara, som halvledare och teleutrustning, samt programvara, vilket innebär att en marknad värd tiotals miljarder kronor per år berörs. Enligt planerna ska avtalet gälla från år 2000 och tanken är att det då ska ha global täckning. USA har förhandlingar igång även med Korea och Taiwan och amerikanerna säger sig ha kommit längre i dessa än med EU.
EUs handelskommissionär Leon Brittan satte sig nämligen på tvären i förhandlingarna under våren då han ansåg att EU diskriminerades när USA och Japan bildade alliansen World Semiconductor Council, WSC.
USA och Japan kräver dock att EU slopar sin höga tullsats, sju procent, för importerade halvledare innan EU får vara med i alliansen. EU har å sin sida hittills vägrat att förhandla om denna tullsats eftersom man vill kunna använda den som ett budgivningsalternativ. Nu ser det dock ut som om Leon Brittan backat, bland annat efter kraftiga påtryckningar från industrin.
EUs hållning har nämligen inte stötts av industrin, tvärtom. Men EU-kommissionen har hittills haft svårt att förklara för samtliga medlemsländers regeringar vikten av att öppna den europeiska marknaden ytterligare, när importen av IT- produkter till EU är dubbelt så stor som exporten.