JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Röststyrt oscilloskopet ifrågasatt

Hewlett-Packard lanserade nyligen ett röststyrt gränssnitt till sin senaste oscilloskopfamiljInfiniium. Närmaste konkurrenten, Tektronix, menar dock att tekniken är för outvecklad ännu. Istället satsar företaget på pedalstyrning och kundanpassade oscilloskop
.

De flesta elektronikkonstruktörer upplever då och då en stark frustration av att inte ha tillräckligt många händer vid labbänken. Speciellt svårt är det när man ska testa små, ytmonterade komponenter med fin bendelning. Det är en konst att hålla probarna stilla i rätt läge och samtidigt göra olika mätningar genom knapptryckningar på mätinstrumentets panel. En lösning på problemet är pedalstyrning, vilket flera oscilloskoptillverkare erbjudit som tillval under ett antal år.

Amerikanska Hewlett-Packard har däremot kommit med en egen lösning. Företaget menar att röstbearbetningstekniken nu kommit så långt att det är mer praktiskt att styra oscilloskopet via en liten mikrofon som man fäster i kragen eller hänger runt halsen. Fördelarna är flera, hävdar företaget. Förutom att man självklart kan proba signalerna lättare blir det mindre riskfyllt att arbeta under potentiellt farliga omständigheter, som i närheten av högspänningsaggregat samt i osäkra miljöer som miljötestkammare.

Röststyrningen till Infiniium-familjen har en uppsättning kommandon för justering av alla grundfunktioner. Det finns också en funktion för den som behöver hjälp med att formulera olika kommandon, som än så länge dock måste vara på engelska.

Talstyrningen fungerar oavsett talarens dialekt eller kön. Användarna behöver därför inte lära upp oscilloskopen att känna igen deras individuella röster. Röststyrningen är utvecklad med hjälp av Lernout & Hauspies fonetiska maskin, ASR 1600.

- Vi tycker att tekniken för röstbearbetning har utvecklats så pass långt idag att den även håller för framtida behov, säger Scott Sampl på Hewlett-Packards mätdivision.

Värsta konkurrenten, Tektronix, tycker däremot inte att röststyrningsprogrammen är mogna att användas i företagets oscilloskop. De anser fortfarande att fotpedalen är ett överlägset alternativ.

- För det första är pedalen snabb och enkel att använda, säger Jit Lim som är ansvarig för Tektronix marknadsanpassning av oscilloskop.

- Vid röststyrning måste man dessutom använda exakta kommandon idag. Det blir krångligt att hålla reda på vilka kommandon man måste säga när man mäter. Och när man väl kommit på ordet är det kanske redan för sent, tillägger han.

Jit Lim håller visserligen med om att röststyrning av instrument är en bra idé, men säger samtidigt att Tektronix inte kommer att införa tekniken i några instrument förrän den utvecklats ytterligare. Istället koncentrerar man sig på att utveckla helt andra funktioner.

- Vi ser för närvarande ett stort behov av att kunna bygga in kundspecifika tillämpningar direkt i oscilloskopen, säger Jit Lim.

Thomas Hedlund

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)