Totalt är det runt 40 personer på högskolorna i Linköping, Norrköping, Lund och Chalmers som är involverade i centrat. Pengarna från SSF gör att ytterligare tre doktorander och två forskare får finansiering under fem år.
- Vi har inte känt att vi saknat framgång men vi kan göra lite bättre resultat när vi nu får större resurser. Vi vill skapa en ny våg av forskningsresultat som förhoppningsvis kan knoppas av i nya företag.
Forskningen i Linköping och Norrköping har tidigare genererat bland annat Thin Film Electronics som utvecklar polymerminnen liksom Addmarkable som utvecklar ett papper där färgen kan ändras elektroniskt.
Det nya centrat som skapas har tre huvudområden, det är tryckt elektronik, organisk optoelektronik och nanoelektronik
- På nanoområdet ska vi titta på hur man kan kontaktera och adressera molekylära komponenter. Vi ska bland annat använda gummistämplar för att tillverka strukturerna.
Papperselektronik är ett område med en mer näraliggande horisont. Här ska man använda tryckta skikt av organiska polymerer för att skapa elektroniskt papper.
Det tredje området är omvandling mellan ljus och elektricitet eller vice versa. Här handlar det mer om grundforskning på till exempel solceller, fotodioder och vita lysdioder tillverkade av organiska material.
Per Henricsson