Hong Kong kraftsamlar för att skapa sig en central roll i Kina. Drygt 12 miljarder kronor har Hong Kongs regering öronmärkt för att bygga upp en teknikby som ska satsa på fyra teknikområden: elektronik, fotonik, bioteknik samt informationsteknik.
Jätteprojektet Hong Kong Science Park är planerat att uppföras i tre olika faser under loppet av drygt nio år. Den första ska stå klar nästa år, den andra blir färdig år 2007 och den sista är planerad att avslutas år 2010. När alla byggnader är klara kommer det att finnas 330 000 m2 att hyra och möjlighet för runt 25 000 personer att arbeta där.
Den första fasen inkluderar tio byggnader, däribland ett centrum för konstruktion och utveckling av integrerade kretsar, ett centrum för fotonik, ett för bioteknik samt ett för trådlös teknik. De två förstnämnda teknikcentren används redan till viss del men den officiella invigningen är 2 december i år. De två andra blir klara under nästa år.
Hela strategin med att bygga upp Hong Kong Science Park är att attrahera kunskapsintensiva företag, stora som små, som arbetar inom de fyra prioriterade teknikområdena.
Främst små och medelstora företag ska lockas av att teknikbyn ger en heltäckande infrastruktur till ett mycket billigt pris. Här skiljer sig Hong Kong Science Park från andra teknikbyar i världen. Istället för att enbart agera som hyresvärd tillhandahåller man komplett stöd av teknikexpertis och service inom alla prioriterade teknikområden.
Här finns allt ett företag som exempelvis jobbar med halvledarkonstruktion kan önska sig. Det gäller tillgång till avancerade konstruktionsverktyg, mätutrustningar, laboratorium, multi-projekt-wafer - som innebär att flera projekt kan dela på samma kiselskiva för att ta fram chips - och så mycket mer.
Tänker i nätverk
Expertishjälp finns också. Bara i utvecklingscentret för halvledare finns det en kompetent stab på 15 personer som är tillgängliga dygnet runt 7 dagar i veckan. Användaren betalar enbart för den tid som utnyttjas och priset som tas ut täcker precis de rullande kostnaderna.
- Regeringen vill inte tjäna pengar på Science Park utan räknar med att vinsten kommer på lång sikt i form av jobb, kunskapsuppbyggande, skatteintäkter och så vidare.
Även den mycket låga lokalhyran på runt 70 kronor per kvadratmetern i månaden avspeglar sig i detta.
Nätverkstänkandet är en annan viktig ingrediens för teknikbyn. Science Park har därför en tajt koppling med två forskningsinstitut. Det ena är Hong Kong Institute of Biotechnology som redan ligger i området, det andra är Hong Kong Applied Science and Technology Research Institute (Astri) som kommer att flytta dit inom kort, när den tilltänkta byggnaden står färdig.
Astri kan ses som svenska Acreos motsvarighet, men är bara två år gammalt och har redan runt 200 anställda.
Science Park har även nära samarbete med sex universitet som har fakulteter inom de teknikområden som prioriteras. Ett av de två största universiteten i Hong Kong, The Chinese University of Hong Kong, ligger dessutom precis intill teknikbyn.
Detta lockar inte minst storföretagen och just nu sker konkreta samtal med flera storföretag om att flytta in i området. De två amerikanska företagen On Semiconductor och Solomon Systech har redan verksamhet igång och under nästa år kommer åtminstone en europeisk och en japansk elektronikjätte att flytta in.
Värnar om de små
Om nu förutsättningarna är goda för både små och stora företag, så är det inte sämre för de blivande. Hong Kong Science Park ingår nämligen som en del av ett gediget program för nybildare företag, kallat Incu-Tech.
Programmet, som sträcker sig över tre år, inkluderar det mest ett nystartat teknikföretag kan behöva i form av teknisk och marknadsmässig hjälp. Första året betalar företaget inte heller någon hyra, medan hyran de två efterföljande åren är halva marknadshyran. Står företaget inte på egna ben efter tre år åker det ut.
- Vårt mål är att 100 inkubatorer ska vara knutna till centret vid årets slut och nästa år vill vi ha lika många till.
- I dagsläget är vi uppe i 88 stycken, men den siffran ändras ständigt, säger John Lo, marknadschef för Hong Kong Science Park.
Än så länge huserar dock de nystartade företagen inte i själva teknikbyn, utan i Technology Center som ligger i en annan del av Hong Kong. Orsaken till detta är att Science Park och Technology Center båda är en del av Hong Kong Science & Technology Parks (HKSTP), en paraplyorgansiation vars mål är att bygga upp en kunskapsbaserad ekonomi i Hong Kong. HKSTP finansieras av regeringen och har en egen styrelse med representanter från näringslivet, universiteten och regeringen.
Bildandet av HKSTP är resultatet av en strategisk plan som gjordes upp av Hong Kongs regering i slutet på 1990-talet. Förutom de två nämnda delarna in-går också tre industriparker som funnits sedan tidigare.
- I och med att Science Park byggs upp kommer industriparkerna i ett annat sken. Tanken nu är att medvetet utveckla dem så att de fungerar i ett direkt samspel med Science Park, säger Björn Segerblom.
Strategin är att industriparkerna ska utnyttjas av bland annat företagen i teknikbyn för att tillverka avancerade tekniska produkter som går i relativt låga volymer.
- Här kommer den framtida tullfriheten in.
Han syftar då på den ekonomiska integrationen mellan Hong Kong och Kina som kommer att intensifieras under de närmaste åren. Redan i januari nästa år kommer många varor som skeppas från Hong Kong in i Kina att tullbefrias. Idag läggs det på mellan 5 och 35 procent skatt på elektronikprodukter som skeppas den vägen.
- Men för att få tullfrihet krävs det att en majoritet av produktens förädlingsvärde har genererats i Hong Kong.
Läs även:
Porten till jättemarknaden i Kina
Svenskt intresse för Hong Kong
Anna Wennberg