- Namnet är fel, vi gör inte digitala grindmatriser längre.Det säger Leif Söderström, vd och en av tre ägare av Svenska Grindmatriser i Linköping. Men inte grundare. Han var med och tog över företaget när det var i kris, och styrde om det till det framgångsrika nischföretag inom analog asic som det är idag.
Leif Söderström är uppvuxen på ett jordbruk i ångermanland. Han intresserade sig tidigt för elektronik, i början främst rörbaserade radioapparater. - Man var tvungen att lära sig själv för att göra något med rör. Gick Y-linjen på Linköpings tekniska högskola. 1984 flyttade han till Stockholm och började på Rifa, sedermera Ericsson Components, idag en del av Infineon, efter att ha gjort sitt examensarbete där. På Rifa blev han kvar i tre och ett halvt år innan han lockades tillbaka till Linköping för att börja jobba på det då årsgamla Svenska Grindmatriser. EN |
Företaget hade börjat som en avknoppning från Linköpings universitet 1986, och ägare var FFV, Saab och ett dotterbolag till televerket.
De anställda tog över
Leif Söderström kom till Svenska Grindmatriser 1987, och när företaget var i kris i början av 90-talet tog han över vd-rollen och styrde om företaget till att göra analoga matriskretsar.
Nu är det lågkonjunktur igen, en som på många sätt drabbat elektronikbranschen hårdare än den förra. Men inte Svenska Grindmatriser.
- Jag ser den här lågkonjunkturen som över nu. För två veckor sedan var det en kund som frågade om vi hade kapacitet nog för dem. Men vi har klarat oss väldigt bra. Vi hade en liten vinst både 2001 och 2002, och Dun & Bradstreet har gett oss högsta kreditvärdighet. En del av våra kunder har knappt märkt av lågkonjunkturen.
Företagets största kund, Agilent, märkte desto mer. Agilent använder analoga matriser med hög noggrannhet i sin testutrustning för kretsar, den sortens tillämpning som kunderna slutar köpa när de måste spara pengar. Men andra kunder har tillkommit. Bland annat har man fått uppdraget att göra flera kretsar till stridsflygplanet Eurofighter.
Analoga kretsar svårare
Svenska Grindmatriser har framför allt skaffat sig en nisch inom analoga matriser, färdigritade analoga kretsar som sedan skräddarsys efter kundens tillämpning.
- Analoga matriser är inte lika enkla som digitala, man kan inte göra allt med pnp eller npn-transistorer, berättar Leif Söderström.
Det vanliga är att Svenska Grindmatriser ritar kretsarna utifrån kundens specifikationer. Själva tillverkningen görs av kiselleverantörer, men testar gör bolaget själv.
Med tiden har företaget börjat ägna sig åt mer och mer renodlade skräddarsydda kretsar (full custom), där hela konstruktionen görs från grunden efter kundens tillämpning. I dag utgör fortfarande majoriteten av konstruktionerna matriser, men den största volymen står de skräddarsydda kretsarna för.
- Fördelen med matriser är att startkostnaden blir lägre, man vet att det som gjorts i förväg på kretsen inte kan bli fel, man har redan probe-kort som passar, man spar också utvecklingstid. Men behöver man större flexibilitet eller volym kan full custom vara bättre.
Satsar på annat än alla andra
även det digitala, som Svenska Grindmatriser övergav vid omstruktureringen, börjar smyga sig tillbaka i företaget igen, som styrfunktioner och liknande till de analoga delarna. Ett annat område som man tittar på är högtemperaturkretsar, för upp till 225 grader.
- Det är ingen jättemarknad, men vi är ett litet nischföretag och kunderna har för närvarande svårt att hitta de produkterna. För oss är det så att om alla säger att "det här är inne, det ska vi satsa på" så är det en bra indikation att vi ska titta någon annanstans.
Leif Söderströms filosofi verkar fungera. Sedan han blev vd för företaget har volymen på deras kretsar nästan tiodubblats, och ligger i dag typiskt på 10 000 - 100 000. Större delen av försäljningen ligger utanför Norden. Tyskland är största marknaden, och där har man representanter, men företaget har även kunder i USA.
- Det handlar i princip om kunder som har letat upp oss, så där har vi mycket att göra. Sedan bör vi vara i Asien också, men än har vi inget där.
Elias Nordling