Med tangentbordet på det smarta kortet skyddar man sin pin-kod från stöld och kan förenkla inloggningen. För denna idé har svenska Cypak utsetts till en av 20 vinnare av EUs IST-pris.
Cypak har dock tagit idén längre och realiserat den i teknik som går att massproducera till en låg kostnad. Till skillnad från en bankdosa har Cypaks kort bara ett tangentbord, ingen skärm. De är inte tjockare än ett vanligt smartkort, och behöver inga batterier. Asic i kortet är densamma som företaget använder sedan tidigare i sin intelligenta medicinlåda.
- Vi har en produktionskostnad på 75-80 kronor per kort i små volymer. Om man jämför med motsvarande kort utan tangentbord blir kostnaden obetydligt dyrare, säger Jakob Ehrensvärd, teknikchef på Cypak.
I princip direktkontakt
Kortet använder radioidentifiering, RFID, för att minska slitaget. Radions räckvidd är dock begränsad till några millimeter, i praktiken direktkontakt.
- Det har fördelen att vi får låga komponentkostnader, antennen kan vi trycka på kortet. Men framför allt kan vi göra kortläsarna väldigt enkla. Vi gör läsare för 60 kronor i dag, och kan komma ner till 30 kronor. Till det priset kan man nästan ge bort dem som en del av de tjänster de används till.
Jakob Ehrensvärd påpekar att kortet kan knytas till en specifik tjänst, vilket innebär att till exempel ett komplett inloggningsförfarande till en Internetbank kan reduceras till att man knappar in sin pin-kod på kortet.
- I dag är det litet för knöligt att koppla upp sig till Internetbanker, folk drar sig för det.
Cypaks Pin-on-Card var en av 480 uppfinningar som sökte EUs stora IT-pris, IST-priset (Information Society Technology). Det var också en av de 20 vinnarna.
- I mars får vi veta om vi är uttagna som en av de tre finalisterna till Grand Prize, berättar Jakob Ehrensvärd.
Elias Nordling