JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Avago drar fiber till Alteras FPGA

Avago drar fiber
till Alteras FPGA

För ett år sedan gick Altera ut och berättade att företaget planerade att koppla fiberoptisk kommunikation direkt till FPGA:erna (länk). Nu har företaget visat upp en demonstrator som är utvecklad i samarbete med Avago.
Motivet till att gå från koppar till fiber är de allt högre datatakterna som skapar problem i mönsterkort och bakplan. Det handlar om förluster och energiförbrukning. Genom att gå över till fiber får man större möjligheter att själv bestämma var på korten FPGA:erna ska placeras och kan fortsätta använda billiga FR4-kort baserade på glasfiber och epoxi.

I demonstratorn har Altera utgått från det en modifierad variant av det kort som används för att visa kommunikation på 100 Gbit/s. Men den vanlig FPGA:n, dvs en Stratix IV, har ersatts av modul som innehåller både Stratix-kretsen och Avagos sändtagare MicroPOD. Den senare har 12 kanaler med 10,3125 Gbit/s vilket ger en aggregerad bandbredd på 120 Gbit/s.

Genom att integrera båda kretsarna i samma kapsel kortas signalvägarna mellan kretsarna vilket bland annat minskar jittret och förbättrar signalintegriteten. Altera ger dock inga siffror på hur stora vinsterna är.

I demonstrationen genererades datapaket av varierande storlek i FPGA:n. Dessa skickade via en optisk länk tillbaka till samma FPGA som kunde notera ett bitfel som understeg 10–12.

– Det här kommer att ge FPGA-användarna tillgång till samma höga bandbredd och kompakta storlek som datacentren har med sina parallella optiska gränssnitt, säger Avagos Philip Gadd i ett pressmeddelande.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)