JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Vi kartlägger konsulterna

Fördelning i landetVi kartlägger konsulterna

Hälften är grundade sedan år 2000, de flesta är små, och det är lättast att få konsulthjälp med utveckling av telekomsystem. Det är några av slutsatserna man kan dra av Elektroniktidningens kartläggning av svenska elektronikkonsulter.
DE 123 FÖRSTA KONSULTERNA
I VÅRT REGISTER
Klicka på diagrammen för att se dem i läsbar storlek
Fördelning i landet
Konsulterna fördelar sig
ungefär som befolkningen.
Ett av undantagen är ett extra konsulttätt Lund  – centrum för svensk mobiltelefon­konstruktion.
 
 Antal anställda
Konsultföretag är små, men uppskattningsvis nio av tio konsulter jobbar på konsulter med fler än 100 anställda.
 
 Årtal för grundande
Hälften av konsulterna har grundats sedan år 2000. Utanför skalan: ÅF och Intertek som grundades 1895 respektive 1925.
 
 Industriområden
Teknikområden som svenska konsulter verkar inom.
 
 Teknikkompetenser
Kompetenser som konsultföretagen säger sig ha
Elektroniktidningen bygger upp ett register över svenska Elektronikkonsulter. Har du inte registrerat ditt företag ännu, så gör du det på fem minuter genom att följa denna länk. Vi startade insamlingen i början av januari och hittills finns 132 konsulter i listan. Du kan ladda hem alla svar som ett excelblad på etn.se/konsulter.

Vi – eller rättare sagt ni – kommer att hålla databasen uppdaterad. Är du på jakt efter konsult, gå till excelbladet. Vill du uppdatera dina uppgifter, gör en ny inmatning.

Konsulterna fördelar sig på kartan ungefär som befolkningen i övrigt. Mobiltelefoncentrumet Lund är det som avviker mest: det är Sveriges elfte största stad men den fjärde största elektronikkonsultstaden. I Lund har samtliga konsulter uppgett tele- och datakom som ett av sina teknikområden, mot ett rikssnitt på 63 procent.

Andra bekanta kluster uppvisar samma avvikelse. I Göteborg har 66 procent angett Fordonsteknik som specialitet, mot 43 procent i riket. Och i ABB:s Västerås har 80 procent angett automation som specialitet, mot 55 procent i riket.

Konsultföretag är små, men konsulter jobbar typiskt på stora företag. 57 procent av företagen har högst fem anställda och 77 procent har högst 25. Bara 15 procent har fler än hundra anställda, men det är ändå där som uppskattningsvis nio av tio konsulter jobbar.

Hälften av konsulterna bildades på den här sidan av millennieskiftet. Den äldsta, ÅF, då kallad ”Ångpanneföreningen”, föddes 1895. Det är också den mest spridda konsulten – den finns representerad på 70 orter.

Diagrammen är konstruerade från de 123 första svaren och ger förstås ingen total översikt. Men det är en tillräckligt hög siffra för att ge en bra provkarta på hur branschen ser ut i Sverige just nu.

SJU NYFÖDDA KONSULTER
Sex av de 123 första konsulterna i vårt register bildades år 2011. Och en 2012. Här är snabba porträtt av dem.

Mechanical Men
i Malmö grundades när Rolf Andersson fick ett konsultuppdrag via en mäklare, helt enkelt.

– Med andra ord var det kunden som kom först. Det kändes bäst med eget bolag.

Nästa bolag som bildades 2011, Abroker, är just en sådan konsultmäklare.

– Den bästa kompetensen finns spridd på många små bolag i dag. Vi tyckte det saknades en mäklare som kunde berätta vad uppdragen verkligen innebär och kunde presentera specialisterna på ett korrekt sätt, säger Ola Svensson, vd på Abroker.

Resten av 2011-konsultbebisarna råkar alla ha Göteborg som födelseort.

Vinnter hjälper företag att introducera nya arbetsmetoder och verktyg, med agil utveckling som specialitet.

– Vi har blivit väl mottagna då många har ett intresse av att effektivisera sin verksamhet, säger Sofia Granath, vd på Vinnter.

Acorn har 25 anställda. Grundarna har suttit i ledande befattningar i storkonsulterna Sigma, Teleca och Cybercom.

– Vi ville komma tillbaka till en lite mindre och mer entreprenöriell miljö, denna gång som huvudägare, säger delägaren Thomas Pantzar.

Tvåmannaföretaget Pluspole låg bakom den spektakulära ljussättningen av en folka i entren till Sergelbiografen i Stockholm i början av februari – publiken färgsatte via datorstyrda projektorer.

– När man sitter i ett fåmansföretag har man alla möjliga hattar på sig. Ena dagen arbetar man med sälj och pitchar en idé till en marknadschef. Andra dagen sitter man och löder en prototyp eller besöker en fabrik i Kina, berättar Iman Habib på Pluspole.

Joachim Strömbergson hoppade av konsulten Informasic som han själv var med och grundade, och startade på ny kula med fokus på datasäkerhet. Secworks fick fler än  tio nya kunder på sitt första år.
 
– Jag såg ett ökande behov av kompetens inom säkerhet för inbyggda system och digital infrastruktur. Ett behov jag inte såg att någon annan aktör på ett bra sätt mötte, berättar Joachim Strömbergson.

Lilla Stockholmskonsulten Exploric bildades så sent som i år och har analoga asicar som specialitet. Grundarna kommer från pacemakerföretaget St Jude.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)