JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. En omvandlare som jobbar för två

En omvandlare som jobbar för två

En liten krets som kan jobba i två lägen – dels ladda en superkondensator, dels se till att system får rätt spänning då det behövs – är vad Linear Technology just släppt. Eftersom kretsen gör samma jobb som det annars krävs två separata regulatorer till sparar man plats och kostnad samtidigt som designen blir enklare, hävdar företaget.
Industrins första helt integrerade kraftlösning för system som backas upp av superkondensator – så beskriver Linear Technology sin nykomling, LTC3110.

LTC3110 kan arbeta i två lägen – backup och laddning. I backup-mode tar kretsen ström från de uppladdade  superkondensatorerna och ser till att systemet drivs med en reglerad spänning, V(sys), mellan 1,71V och 5,25V.

Alternativt, när huvudkraftsystemet är aktivt, kan kretsen istället utnyttjas för att ladda och balansera kondensatorerna. Strömmen byter riktning och den inbyggda pulsbreddsmodulatorn (PWM) kan arbeta i buck/boost-läge för att ladda kondensatorerna med en reglerad ström och en inspänning från låga 100 mV till 5,5 V. Laddströmmen kan programmeras till mellan 125 mA och 2 A med en noggrannhet på ± 2 procent.

Kretsen har en fast switchfrekvens på 1,2 MHz och kan programmeras att alltid upprätthålla en minsta systemspänning. Om systemspänning dyker på grund av att kraftmatningen försvinner switchar kretsen automatiskt till att leverera ström från de uppladdade kondensatorerna.

Den nya kretsen passar exempelvis att användas för temporär backup i avlägsna kommunikationssystem och datalagringssystem, i batterisystem för fordon, för energilagring i regenererande bromssystem liksom i små kraftverktyg och ficklampor.

LTC3110 går att få i en kapslad i en termiskt förbättrad TSSOP med 24 anslutningar och en QFN med 24 anslutningar upptar upp 4 mm x 4 mm.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)