En miljövänlig energisnål process för tillverkning av keramiska flerlagerskondensatorer har utvecklats av Philips.
Philips Components nya tillverkningsteknik för keramiska flerlagerskondensatorer utnyttjar 3 μm tjocka skikt med ett vattenbaserat bindemedel. Till skillnad från vanliga lösningsmedelsbaserade processer ger detta vattenbaserade alternativ inte upphov till miljöfarliga utsläpp, som måste kontrolleras och samlas in med hjälp av speciell utrustning. Och den nya processen är inte bara miljövänlig, enligt Philips är den dessutom billigare och två hela processteg kortare än traditionella processer.
Billigare är processen främst tack vare att den är energisnålare. Philips har nämligen lyckats väsentligt minska processens sintringstemperaturer. Utan att tvingas utnyttja kadmium, krom eller bly har företaget utvecklat en serie oledande material, som kan sintras vid temperaturer som ligger mellan 100 och 130 grader under de temperaturer som krävs för sintring av konventionella material. Det ger enligt företaget en energibesparing på upp till 15 procent och gör att nickel, koppar eller silver kan utnyttjas för flerlagersstrukturens inre elektroder istället för som idag, dyrbar palladium.
Volymtillverkning i sommar
Den vattenbaserade elektrodpasta som utvecklats för tryckning på keramskikten är också helt fri från organiska lösningsmedel. Philips planerar att börja utnyttja processen för volymtillverkning i sommar. Till att börja med kommer man att tillverka fem miljoner enheter i månaden vid sin fabrik i Taiwan. En successiv ökning av produktionen till 50 miljoner enheter i månaden är dock planerad fram till år 2000.
Philips Components i Japan håller för närvarande på att utveckla vattenbaserad teknik för ännu tunnare, 1,5 μm, keramskikt. Det arbetet väntas vara slutfört i slutet av året. Därefter planerar företaget att börja utveckla liknande processer för keramiska högfrekvenskomponenter.