JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mindre än DRAM och snabbare än SRAM
En minneskrets som är mindre än en DRAM-krets men ändå lika snabb som en SRAM-krets är resultatet av ett samarbete mellan forskare vid Hitachi och vid universitetet i Cambridge i England.


Forskare i brittiska Cambridge tror sig ha uppfunnit ett minne som skulle kunna ersätta DRAM-, flash- och till och med SRAM-kretsar. Minneskretsen är nämligen endast hälften så stor som motsvarande DRAM-krets och går under förkortningen PLEDM, vilket står för Phase-state Low Electron-number Drive Memory.

Ändå är minnet icke-flyktigt och kan fås att fungera lika snabbt som en SRAM- krets. Och enligt en av utvecklarna, David Williams vid Hitachis laboratorium i Cambridge, är det dessutom lättare att tillverka än alternativen.

Forskargruppen har utnyttjat standardprocesser för tillverkningen av PLED- minnet. Men de klarade tillverkningen i tio procent färre steg än vid DRAM- tillverkning. Tack vare likheter med CMOS underlättas integreringen med logik.



Inga kondensatorer


Minnet har dock ytterligare fördelar jämfört med DRAM. Medan DRAM-celler är svåra att skala ned och i dagsläget kräver cirka 5 ¥ 105 elektroner per bit, så kan antalet elektroner per bit minskas till cirka 103 i PLED-strukturen.

Enligt Williams är det en viktig fördel, som gör att kretsarna kan göras snabbare och energisnålare. PLED-minnen behöver därmed heller inga kondensatorer för laddningslagring.

Antalet elektroner per bit minskar också med minskande processgeometrier. För framtida 64 Gbit-minnen kan PLEDM-kretsar utnyttja endast 50 elektroner per bit medan DRAM-kretsar fortfarande kommer att kräva cirka 105 elektroner per bit.

Forskarna räknar med att ha prototypkretsar färdiga inom ett par år och masstillverkning av PLED-minnen planeras till år 2005.

Gittan Cedervall

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)