JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. VDSL blir åtta gånger snabbare än ADSL

Vanlig koppartråd verkar räcka allt längre. Senaste budet är 50 Mbit/s med en teknik kallad VDSL utvecklad av Telia Research.


En bandbredd kring 50 Mbit/s till hushåll, industri och kontor genom vanliga kopparledningar kan bli verklighet inom några år. Tekniken kallas VDSL, Very high bitrate Digital Subscriber Loop, och optimisterna tror att det är denna teknik som är steget efter ADSL, Asynchronous Digital Subscriber Line, en teknik som teleoperatörerna funderar på att börja marknadsföra.

Svenska Telia Research tillhör pionjärerna på området. I Luleå har en grupp på tio personer arbetat med VDSL-frågor i flera år. Och i somras blev det klart att man bildar ett industrikonsortium tillsammans med halvledartillverkaren ST, före detta SGS-Thomson. Konsortiet ska utveckla chips för ändamålet och verka för att det blir Telias VDSL-lösning, kallad Zipper-VDSL, som accepteras som världsstandard.

Projektledare är Mikael Isaksson på Telia Research i Luleå, och han är tillika mannen bakom Zippertekniken.

- Vi tog fram en prototyp 1995 som vi demonstrerade för Telias chefer. Sedan dess har intresset vuxit, och efter det att samarbetet med ST blev offentligt så har många hört av sig, säger han.

- Vi ska ha algoritmer och fungerande kiselprototyper klara till början av nästa år.



Maximalt 52 Mbit/s


Bandbredden kan bli så hög som 52 Mbit/s, men den sjunker snabbt med avståndet. Redan på 2 km håll är den högst 10 Mbit/s.

Telias Zipperteknik har två stora poänger: den är flexibel och robust. Zipper är det engelska ordet för blixtlås, och namnet syftar på att man kan dela upp hela den tillgängliga bandbredden i 2 048 frekvensband som valfritt och fullt dynamiskt kan utnyttjas för trafik uppströms (från abonnent) eller nedströms (till abonnent).

Flexibiliteten gör också Zipper-VDSL kompatibel med de kommande ADSL-systemen.

- Zipper kan också hantera problemen med spektralkompatibilitet, vilket gör att VDSL-trafiken inte stör annan trafik i ledningarna. Det har inget annat förslag till lösning visat sig klara, säger Isaksson.

De första prototypkretsarna blir en trechipslösning med en analog ingångskrets, en DTM-processor och en styrprocessor. De tillverkas i STs 0,25 μm-process kallad HCMOS7. Senare under året ska DTM-processorn och styrprocessorn integreras till en tvåchipslösning, som ska göras i en 0,18 μm-process.

Huruvida Telia ska ta fram kommersiella produkter på tekniken vill Mikael Isaksson inte säga något om. Ingenting är avgjort. Konsortiet håller dock dörren öppen för fler deltagare, förhandlingar pågår med "en världsledande utrustningstillverkare".

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)