JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tre oscilloskop att hålla i handen
Bärbara oscilloskop växer i popularitet. Förra året såldes det bärbart för cirka 50 miljoner kronor i Sverige. Det är närmar 15 procent av den totala svenska oscilloskopmarknaden.

Först när Fluke introducerade Scopemetern, för fem år sedan, tog intresset för bärbara oscilloskop fart. Samma år kom också Hitachi med sitt bärbara oscilloskop, kallat VC-5430. Sedan har det varit ett uppehåll till förra sommaren då Tektronix lanserade Tekscopet.

Användningsområdena för bärbara oscilloskop skiljer sig delvis från de vanliga bänkmodellerna.

- Från början kom användarna från oscilloskopsidan. Numera är det många användare av multimetrar som behöver kraftfullare instrument, säger Didrik Ehrenborg på Fluke.

- Det är mycket service- och underhållsfolk som använder våra instrument.



Oscilloskop för service


Förklaringen ligger i den ökade användningen av elektronik som styr allt från rulltrappor och tryckpressar till bilar och pepparkaksbagerier.

Servicepersonalen klarar sig inte längre med en multimeter utan behöver ett oscilloskop för att kunna göra service och reparationer på plats.

Ungefär samma åsikt har Helge Emanuelsson på Ce-Bit som säljer Hitachi. Han tillägger att storleken gör att instrumenten också säljs för användning i lab, av utrymmesskäl.

- En annan faktor som höjt försäljningen är EMC- och lågspänningsdirektivet. Man måste helt enkelt mäta betydligt mer numera, tilllägger Didrik Ehrenborg.

Anders Klint på Elektronikbolaget som säljer Tekscopet ger ytterligare en förklaring:

- Många småföretagare som utvecklar elektronik behöver ett oscilloskop som de både kan ha i labbet och när de gör installationer hos kunden.

Även om alla tre tillverkarna betraktar sina instrument som bärbara så har de lite olika särdrag. Fluke har sedan länge tillverkat multimetrar. Scopemetern är därför, föga oväntat, en kombination av en multimeter och ett oscilloskop. Samma prob används för båda funktionerna.

Scopemetern riktar sig till servicefolk. Således finns det möjlighet att göra mätinställningar som aktiveras med en enda knapptryckning.

Hitachis bärbara oscilloskop är det som mest liknar ett vanligt oscilloskop. Det är dessutom det enda som har färgskärm. En annan finess är att användaren kan lägga in fördefinierade testramar och sedan använda instrumentet för go/no-go tester.

Tekscopet har för närvarande bäst prestanda och är ensamt om att ha flytande ingångar. Det medför att man exempelvis kan mäta tvärs över en tyristor.

Utseendemässigt skiljer sig instrumenten åt. Scopemetern ser mest ut som en förvuxen multimeter. Tektronix har valt ett rektangulärt format, medan oscilloskopen från Hitachi liknar en förkrympt bärbar dator med uppfällbar skärm.



Liten viktskillnad


Viktmässigt skiljer de sig inte så mycket. Tyngst är Hitachis modeller med sina 2 kg, därefter följer Scopemetern med 1,5 kg och Tekmetern med 1,45 kg. Alla vikter är inklusive batteri men utan väskor eller skyddshöljen.

Tiden som batterierna räcker är däremot intressant att notera. Klart bäst resultat ger Scopemetern som kan användas i fem timmar om bakgrundsbelysningen till skärmen inte är på. Tekmetern och Hitachis modeller ligger på knappt två timmar. Skillnaden beror till stor del på vilken typ av skärm tillverkarna valt eftersom den drar mycket ström.

Till alla tre fabrikaten finns det dels egenutvecklad PC-programvara, dels drivrutiner till Labwindows respektive Labview från National Instruments.

Per Henricsson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)