JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Komponenter ALLA TAGGAR

Epiluvac serverar stora skivor med hög kvalitet

Lundaföretaget Epiluvac levererar egenutvecklad utrustning för kiselkarbid- och galliumnitridepitaxi. Reaktorerna bygger på svenskutvecklad gasfasdeponering som kan styras noggrannare än alla alternativ. Det senaste tillskottet är en dubbelreaktor för 8-tumsskivor som ger extremt hög kvalitet över hela ytan. Andra har försökt, men ingen har lyckats.

Segate demonstrerar Risc V-styrd hårddisk

Sekundärminnestillverkaren Seagate utvecklar två egna Risc V-kärnor som ska användas i egentillverkade kretsar – en som är snabb och en som är liten och strömsnål.

Analog Greenpak gör entré

Dialog Semiconductor har släppt en första medlem i sin välkända Greenpak-familj späckad med analoga funktioner. Företaget lovar att den, likt övriga familjemedlemmar, kan konfigureras på bara några minuter.

Ensamt chip utklassar superdator

Amerikanska Cerebras har hittat ett numeriskt problem där företagets jättestora chip är helt överlägset konventionella processorer – det ensamma chipet är 200 gånger snabbare än en superdator.

Cree avyttrar lysdioderna till förmån för GaN och SiC

Amerikanska Cree – pionjär inom högeffekts-LED:ar – säljer sin verksamhet inom lysdioder till Smart Global Holdings. Målet är att koncentrera sig på kretsar och halvledarmaterial som i framtiden tar plats i elektriska fordon, 5G- och industritillämpningar.

Intel säljer sin NAND till Hynix

År 2025 kommer all Intels NAND-verksamhet att ha övergått i sydkoreanska SK Hynix ägo, om myndigheterna godkänner köpeplanen. Hynix betalar nio miljarder dollar.

En istället för två kapslar

Amerikanska Diodes har lanserat en dubbel 40V-Mosfet som ryms i en 3,3 x 3,3 mm kapsel och är kvalificerad för fordonsindustrin. Det är industrins första i sitt slag, hävdar företaget.

Liten snål omvandlare

Texas Instruments har lanserat en buck/boost-omvandlare som påstås dra industrins lägsta ström i vila. Därmed kan batteritiden i IoT-enheter öka med upp till 50 procent, hävdar företaget.

PC-kort på Risc V – nästa Pi? 

Under Q4 släpps provexemplar av Picorio – en kortdator som kör Linux på Risc V. Den utvecklas på öppenkodslabbet Rios, som leds av den legendariske processorprofessorn David Patterson – en av de ledande inom Risc V-rörelsen.

Universitetskurs på svensk Risc V-plattform

Grafikbolaget Imagination utvecklar ett globalt utbildningsprogram i datorarkitektur. Som undervisningsplattform används en svenskutvecklad SoC-konstruktion byggd kring Swerv, en Risc V-cpu från amerikanska hårddisktillverkaren Western Digital.

PMIC skäddarsydd för fordon

Idag släpper Dialog Semiconductor en familj power management-kretsar, PMIC, med sikte på fordonstillämpningar. Det handlar om en nedkonverterande DC/DC-omvandlare som enligt företaget kräver klart färre kringkomponenter än alla alternativ.

Världens snabbaste Risc V är kinesisk

Kinesiska ehandelsjätten Alibaba använder en egenutvecklad 16-kärnig Risc V-processor i sitt moln. Den är världens snabbaste Risc V-processor, enligt Alibaba, och heter  XuanTie 910 (XT910).

Lyhört Microchip nu med dubbelt så stort EEPROM

Microchip har släppt ett EEPROM på 4 Mbit. Företaget hävdar att det är marknadens hittills största i sitt slag – det kan lagra dubbelt upp mot vad konstruktörer hittills varit hänvisade till.

Per Henricsson:
Kastar Intel in handduken?
Att Intel har haft problem att hålla jämna steg med TSMC och Samsung när det gäller nya halvledarprocesser har blivit allt tydligare de senaste åren. I fredags medgav företagets vd Bob Swan att även 7 nm-processen ligger ett år efter plan och att lösningen stavas foundries.

Indiumnitrid på SiC kan öppna för ännu snabbare elektronik

Elektroner rör sig mycket lätt genom halvledarmaterialet indiumnitrid, men det är svårt att tillverka tunna filmer av materialet. Nu har forskare vid Linköpings universitet utvecklat en ny molekyl – indiumtriazenid – som tros kunna bana väg för indiumnitrid i högfrekvenselektronik.

Dialog gör det enklare att driva motorer

Dialog Semiconductor släpper en första motordrivare baserad på sin välkända Greenpak-familj. Den lilla konfigurerbara systemkretsen inkluderar fyra utgångar för drivning av 12V-motorer.

TDK banar väg för röststyrning

TDK har släppt vad företaget hävdar är världens mest energisnåla PDM-mikrofon för IoT-prylar, wearables, mobiler och annan konsumentelektronik. Japanen hävdar att mikrofonen kan förbättra röstbaserade tjänster som nu börjar bli vanliga i många enheter i hemmet.

Säkert minne blir ännu säkrare

Infineon har just släppt ett NOR-flash som påstås vara världens säkraste i sitt slag. Det siktar på fordon, industri och kommunikation och är företagets första resultat sprunget ur köpet av Cypress Semiconductor.

AI-krets optimerad för bildanalys

Cortex A53-styrkretsen RZ/V2M från Renesas är först med att utnyttja DRP-AI, en bildacceleratorkärna med Mac-block som gör den tio gånger effektivare på neuronnätsinferenser.

Snart dags: Apple växlar till Arm

Den 22 juni kommer Apple att annonsera att alla dess persondatorer kommer att migrera från x86-processorer till Arm-processorer. Uppgiften kommer från nyhetsbyrån Bloomberg som hänvisar till anonyma personer med insyn.

 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)