USA:s teknikblockad från oktober har redan börjat drabba kinesiska halvledarproducenter. Här är några konkreta exempel från en kartläggning av tidningen Digitimes Asia.
Chiptillverkaren SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corporation) har haft volymproduktion i 14 nm ända sedan sista kvartalet 2019. Och kollegan Huahong har just lärt sig behärska tekniken.
Men nu kommer de båda att behöva backa tillbaka till 28 nm, på grund av USA:s sanktioner av teknik från 16 nm och ner.
Detta enligt Digitimes Asia i en artikel med rubriken ”China in sanction aftershock”. Normalt publicerar sig Digitimes bakom betalvägg, men artikeln är ett gratis smakprov.
När USA:s nya handelshinder lanserades i början av oktober hade SMIC redan drabbats av inflation och minskad efterfrågan under andra halvåret. Nu ser SMIC sin utnyttjandegrad sjunka. Den var hundra procent under tredje kvartalet i fjol men bara 92,1 i år.
Det ser lika illa ut för fjärde kvartalet, med brasklappen att kunderna ännu inte lyckats reda ut konsekvenserna för sin egen del av USA:s nya restriktioner. De ska bitvis vara svårtolkade.
Minnestillverkaren YMTC hade tänkt expandera. Men det är avblåst. Det fanns en plan att fram till 2023 öka den aktuella kapaciteten på 100 000 kiselskivor (wafers) till 150 000.
Blockaden kommer senare att drabba YMTC:s process för att tillverka NAND-minne i 232 lager. Den kommer att stöta på problem med att få tag på utrustning.
Apple hade planer på att köpa NAND från YMTC för Iphones för Kina, men de planerna lades på is så fort blockaden blev känd.
Att USA stoppar export av avancerad tillverkningsutrustning till Kina skulle möjligen ha kunnat gynna kinesiska utrustningsleverantörer. Men enligt en källa ska YMTC ha ratat dem och istället vänt sig till Japanska och andra ickeamerikanska leverantörer.
Förbudet för amerikaner att arbeta för vissa avancerade kinesiska företag är en ”katastrof” för dem, enligt Digitimes Asia. Det har varit en medveten strategi för Kina att locka talanger och det har gjort stor skillnad.
Apple ska tidigare enligt New York Tines ha hjälpt YMTC anställa amerikanska ingenjörer. Apple brukar hjälpa sina leverantörer på det viset.
Läs hela Digitimes artikel här (länk).