JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
lördag 30 maj 2020 VECKA 22
ImageVem hade för något år sedan kunnat föreställa sig att radiospecialisten Rohde & Schwarz skulle satsa på oscilloskop? Eller att National Instruments skulle lyckas klämma in en 6 GHz spektrumanalysator i PXI-formatet? Eller att Agilent inte längre skulle vara störst?
Samtidigt har den kraftiga lågkonjunkturen fått de flesta mät- och testföretag att ompröva den vedertagna strategin att sälja alla produkter i egen regi. I Sverige har utvecklingen berett mark för specialister som Testhouse Sweden och Orbis men även katalogdistributörer som Elfa.

Lågkonjunkturen har också fått Agilent att skala bort mind­re lönsamma delar och sådant som inte är kärnverksamhet. I februari 2009 bestämde sig ledningen för att lägga ned optisk avsyning och röntgen. Dessutom såldes en stor enhet som sysslade med test av datanät till JDSU i februari 2010. Efter den affären påpekade Tektronix att Agilent inte längre är störst. Resonemanget bygger på att Tektronix omsättning kan läggs ihop med Flukes. Båda företagen ägs av investmentbolaget Danaher.

Resonemanget känns inte helt övertygande eftersom vi än så länge inte har sett några gemensamt utvecklade produkter. Men bara det faktum att någon kan ifrågasätta Agilents dominans pekar på att invanda axiom är på väg att omprövas.

National Instruments lansering nu i augusti av en nätverksanalysator i PXI-formatet visar hur teknikutvecklingen gör det möjligt att få in allt mer avancerade instrument i en begränsad volym. När PXI-standarden lanserades för tolv år sedan klarade instrumenten inte mycket mer än enkel datainsamling. Något som konkurrenterna gärna påpekade. Fristående instrument ligger visserligen prestandamässigt alltid steget före, men utbudet av PXI-baserade instrument är idag tämligen komplett inklusive en spektrumanalysator som klarar 26,5 GHz.

Att ingenting är heligt visar Rohde & Schwarz som fram tills i somras hållit sig till rf-området. Och levt gott på det. Det var 25 år sedan som man satsade på spektrumanalysatorer – ett lyckokast då marknadsandelen idag ligger runt 40 procent. Nu ska det tricket upprepas.

Den här gången är insatserna högre. Oscilloskop är det klart vanligaste instrumentet i labbet. Även mätt i pengar är området det största. Men med ett gediget teknikkunnande i botten och med ett innovativt gränssnitt som väcker habegär känns satsningen seriös. Dessutom har det familjeägda företaget den långsiktighet som krävs, för det tar trots allt ganska många år att få tillbaka de satsade pengarna.

Agilent ligger ungefär tio år före Rohde & Schwarz i sin aggressiva satsning på oscilloskop. Det finns få analysföretag som följer marknaden, men siffror från Prime Data visar att Agilent tagit andelar de senaste åren.

Klart störst är fortfarande Tektronix även om företaget varit tämligen anonymt i Sverige under en tid. Dess nya kontor bådar dock gott för framtiden.

Även LeCroy har breddat utbudet kraftigt men företaget har trots det förblivit trea, en plats som Rohde & Schwarz nu alltså siktar på. Hur det går är självklart för tidigt att säga men Rohde & Schwarz inhopp kommer att för alltid förändra oscilloskopmarknaden.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)