JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Per Henricsson: Säljer hon Nokia till USA?

Per Henricsson:
Säljer hon Nokia till USA?
När Ericsson och Cisco för ganska exakt fyra år sedan startade ett nära försäljningssamarbete drog det också igång en intensiv våg av spekulationer om den amerikanska nätverksjätten skulle köpa det stukade telekombolaget. På den tiden stod Nokia starkt, nu är rollerna omvända.

När den finska nationalklenoden igår meddelade att styrelseordföranden Risto Siilasmaa lämnar efter åtta år, för att ge plats för den tidigare nätverkschefen Sari Baldauf, startade genast spekulationer om att bolaget kan komma att säljas till amerikanska intressenter.

Nokia har inte hängt med i 5G-racet. Företaget flaggade nyligen för att problemen är så stora att det kräver stora investeringar i utvecklingen varför utdelningen till aktieägarna slopas. Åtgärden utraderade en tredjedel av värdet, ungefär 10 miljarder dollar.

Dessutom prioriterade bolaget ned den kinesiska marknaden som är en av världens största.

Exakt var problemen sitter finns det inga officiella förklaringar till men ryktet pratar om två asicar som strular.

Samtidigt har den amerikanska administrationen upptäckt att landet saknar inhemska leverantörer av 5G i en tid när mobilnäten är på väg att bli lika viktiga som elnätet, vattenledningarna eller motorvägarna. 5G-näten kommer att används för att styra samhällskritiska funktioner.

Insikten kan mycket väl sätta amerikanska krafter i rörelse för att lägga ett bud på det sargade bolaget vars börsvärde är nere på 20 miljarder dollar. Ericsson ligger på 30 miljarder.

Minns att Nokias vd Rajeev Suri inte tvekade att sälja mobilerna till Microsoft. Dessutom till vad som visade sig vara ett bra pris. Kanske är det dags för hela bolaget nu när Sari Baldauf tar över ordförandeklubban?

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)