JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bråk på Transmeta
Riskkapitalbolaget Riley Investment Management har lagt ett bud på Transmeta, som utvecklar strömsnåla processorer. Riskkapitalbolaget har samtidigt passat på att stämma delar av ledningen och styrelsen i Transmeta för den sålde sig för billigt i uppgörelsen med Intel i höstas.
Hösten 2006 stämde Transmeta processorjätten Intel för patentintrång. Parterna gjorde upp i godo ett år senare, varvid Intel fick betala 250 miljoner dollar till Transmeta. I gengäld fick Intel tillgång till alla Transmetas existerande och framtida patent inom processorområdet.

Riskkapitalbolaget Riley Investment Management, som äger runt 7 procent av aktierna i Transmeta, är uppenbarligen inte nöjt med uppgörelsen. Företaget lade ett bud på hela Transmeta i fredags men vill ha svar från aktieägarna på bara en vecka, den 8 februari, om dessa accepterar budet som ligger cirka 20 procent över börskursen.

Riley Investment Management har också stämt delar av styrelsen och ledningen. Bland annat hänvisar riskkapitalbolaget till att Transmetas chefsjurist fick en bonus på över 10 miljoner dollar efter överenskommelsen. Moroten fick honom att komma överens med Intel alldeles för snabbt och billigt, enligt riskkapitalbolaget.

Transmsmeta grundades 1995 och lanserade sin strömsnåla x86-processor kallad Crusoe år 2000. Processorn var avsedd för bärbara datorer men blev aldrig någon försäljningsframgång.

För ett drygt år sedan minskade Transmeta personalstyrkan drastiskt och företaget satsar numera på att licensiera sin teknik för att minska strömförbrukningen kallad Longrun och Longrun2.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus