JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Siemens vill ut ur pc-branschen

Tyska Siemens vill avsluta samarbetet med japanska Fujitsu och sälja sin halva i den samägda pc-tillverkaren Fujitsu-Siemens. Därmed är existensen hotad för Europas största pc-tillverkare, som har en av sina rötter i Ericssons gamla pc-verksamhet.
Siemens är inne i en synnerligen aktiv omstrukturering. Nye vd:n Peter Löscher har tidigare sålt av de sista telekomverksamheterna i den tyska industrijätten (länk), och nu har turen kommit till pc-sidan.

Det hälftenägda Fujitsu-Siemens grundades 1999 och parterna har ett avtal som sträcker sig till 2014. Siemens har nu meddelat Fujitsu att man vill avsluta samarbetet i förtid, och har i enlighet med avtalet erbjudit Fujitsu sin andel.

Enligt tidningen Wall Street Journal är dock Fujitsus intresse tveksamt. Fujitsus vd Kuniaki Nozoe sa vid en presskonferens igår att han ser mobiltelefoner som en mer lovande affärsmöjlighet än pc.

En möjlighet är då att bjuda ut hela företaget på marknaden. Bolaget har drygt 10 000 anställda, omsatte i fjol 62 miljarder kronor och gjorde då en vinst på nära en miljard. Förutom bärbara och stationära pc gör företaget även stordatorer och platta skärmar. Fokus ligger på miljövänlighet. Pressade marginaler och tuff konkurrenssituation i pc-branschen gör dock att värdet enligt Wall Street Journal inte är högre än 20-30 miljarder kronor.

Fujitsu-Siemens har faktiskt delvis svenska rötter. Ericsson hade 1981 förvärvat Saabs avknoppade databolag Datasaab och 1982 även kontorsmaskintillverkaren Facit och bildat Ericsson Information Systems, ett IT-bolag med stark betoning på ergonomiska pc. Försäljningen gick dock inget vidare, så redan 1984 drog sig Ericsson tillbaka från pc-marknaden och 1988 såldes större delen av Ericsson Information Systems till Nokia, varvid Nokia Data bildades.

Nokia sålde dock vidare Nokia Data 1991 till brittiska ICL, där Fujitsu året innan köpt en majoritetspost. Fujitsu delade sedermera upp ICLs verksamhet i en pc-del och en tjänstedel där pc-sidan sedan 1999 är del av Fujitsu-Siemens och tjänsterna sedan 2002 kallas Fujitsu Services.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)